«Утрински весник»: «Η Ελλάδα θέλει να φτιάξει υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην πΓΔΜ»


Μάρτιος 10, 2011.

Το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας
Ένας νέος προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κατασκευή 12 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στη πΓΔΜ, προκάλεσε το  ενδιαφέρον  της Ελλάδας.

Η ελληνική επιχειρησιακή ομάδα ΔΕΜΚΟ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), για την σύνταξη ενός υπομνήματος για συνεργασία και συμμετοχή στο διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων, για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.

Όπως αναφέρεται από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’,  στην επικείμενη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Εταιρείας θα συζητηθεί η  υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την ΔΕΜΚΟ, ώστε να συμμετάσχει στο δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων στον «Τσέρνα Ρέκα»/’Μαύρο ποταμό’.


Σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης, αναμένεται ότι η μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή, κατά 65% θα επιβαρύνει την ομάδα ΔΕΜΚΑ, ενώ η ΔΕΗ θα συμμετάσχει σε ποσοστό 35 τοις εκατό.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ελληνική εταιρία ενέργειας επί μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητά τρόπους και διεξόδους επέκτασής της στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη ελληνική ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Express», η εταιρία έχει, ήδη, συνάψει συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρίες και, μάλιστα, ένα παρόμοιο μνημόνιο συνεργασίας με την ομάδα „Рестис“, το 2009,  για δραστηριότητες στο Μαυροβούνιο.

Γίνεται αντιληπτό ότι η προσφορά της σκοπιανής κυβέρνησης για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, έχουν εκτιμηθεί, πιθανώς, από τη ελληνική εταιρία, ως μια ευκαιρία για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της Εταιρίας στα Βαλκάνια.
Υπενθυμίζεται ότι  αυτή είναι η τέταρτη προσφορά για την  κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιανουάριο και η κυβέρνηση των Σκοπίων  όπως ανακοινώθηκε υπέγραψε συμφωνίες με παρόμοιες προσφορές για μικρούς σταθμούς ενέργειας με τέσσερις άλλες σχετικές εταιρίες.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το υψηλό κόστος που παρουσιάζει σήμερα προσανατολιζόμενη σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες να διευρύνει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Αναπτύσσοντας, μάλιστα, τα σχέδια της ελληνική εταιρείας, ο κ. Ζερβός, δήλωσε ότι συζητά τα σχέδια:

για ανάπτυξη της χρήσης αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία,
 για την υποβολή προσφοράς στον λιγνιτικό σταθμό  του Κοσσυφοπεδίου,
για υδροηλεκτρικό σταθμό στη Βοσνία
 και τη δυνατότητα συνεργασίας στον ίδιο τομέα στα Σκόπια.

Επιπρόσθετα, η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας, αναζητά ένα κατασκευαστικό εταίρο για το έργο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, για να φτιάξει  ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200MW στην Κοζάνη.
--
Τίτλος: «Грците сакаат да градат хидроцентрали во Македонија»
Δημοσίευση: Утрински весник, четврток, 10 март 2011