Σκόπια: ‘Παραιτήθηκε’ ο αντι-αμερικάνος διπλωμάτης


Μάρτιος 10, 2011.

"Ο Νικόφσκι αποσύρθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων"
σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα
‘Οικειοθελώς’ ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι, αποσύρθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, του προέδρου της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Σε γραπτή δήλωση του, ανέφερε ότι δεν επεδίωκε με τις προσωπικές του απόψεις να βλάψει την εικόνα  του Προέδρου της χώρας.
«Ο σκοπός της δημοσιοποίησης των απόψεων μου στα μέσα ενημέρωσης», γράφει ο Νικόφσκι, «δεν ήταν να βλάψει τις σχέσεις της πΓΔΜ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και για το λόγο αυτόν, αποφάσισα, οικειοθελώς, να αποχωρήσω».


«Το Γραφείο του Προέδρου Ιβάνοφ, έλαβε την επιστολή του πρώην πρέσβη, αλλά δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση. Στη διάρκεια, όμως, της ημέρας, στην σχετική ιστοσελίδα  της προεδρίας, το όνομα του Νικόφσκι,  δεν παρουσιάζεται πλέον», γράφει το σχετικό δημοσίευμα.
Οι αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν άμεσες. Όπως ανακοινώθηκε, άλλωστε, από διπλωμάτη των ΗΠΑ, οι θέσεις της Ουάσιγκτον, σχετικά με την ονομασία της χώρας, είχαν μια συνέπεια. «Η Ουάσιγκτον ποτέ δεν πρότεινε λύση, αλλά πίεσε μόνον τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν».
Ο Νικόφσκι ισχυρίστηκε ότι το κείμενο του, το οποίο δημοσιεύθηκε σε σκοπιανή εφημερίδα, αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση του λαού της πΓΔΜ, σχετικά με την ονομασία της χώρας και να τονίσει τα όρια των αρμοδιοτήτων των ξένων διπλωματών στα Σκόπια.
-

Τίτλος: «Никовски се повлече од Советот за меѓународни односи»
Δημοσίευση: Sitel, 10.3.2011.