Πρωθυπουργός Σκοπίων: Απέκρυβε, επί δύο μήνες, επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου


Μάρτιος 10, 2011.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Stefan Füle
 «Επιστολή περί μαθημάτων Δημοκρατίας και Ελευθερίας της έκφρασης καθώς και της Ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, προς τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ την οποία απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, μετά την επιδρομή των κυβερνητικών οργάνων στο τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων, ‘Α1’, απέκρυβε επί δύο μήνες ο Νίκολα Γκρούεφσκι», αναφέρει σήμερα το σκοπιανό Α1.
Η επιστολή, η οποία εστάλη από τον Επίτροπο προσωπικά στον Γκρούεφσκι, είχε ως σκοπό να τονίσει τις προτεραιότητες, που οφείλει να έχει, σε μια σειρά διαδικασιών για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού. Την  επιστολή αυτή απέκρυβε ο σκοπιανός πρωθυπουργός επί δύο μήνες  και από το υπουργικό συμβούλιο.


Στη επιστολή του ο Stefan Füle, τονίζει τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, δύο στοιχεία τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών.
«Θα σας ήμουν ευγνώμων, εάν μου δώσετε μια εξήγηση του σκοπού και της λειτουργίας των κρατικών οργάνων», σημειώνει ο Φούλε.
Επιπρόσθετα, ο ευρωπαίος επίτροπος εκφράζει τη λύπη του  για την διαδικασία που ακολούθησε το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο από την ιστοσελίδα του κάλεσε τον κοινό να μηνύσει την τηλεόραση του Α1.
« Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αποστείλει ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο του παροτρύνοντας τους πολίτες να ζητήσουν κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό φαινόμενο»
«Ο ρόλος του Υπουργείου», σημειώνει ο Φούλε, «ήταν στην περίπτωση αυτή μεροληπτικός, αντιεπαγγελματικός και υπονομευτικός».
Εν κατακλείδι, ο Φούλε, εκφράζει την ελπίδα ότι οι παρατηρήσεις του θα εισακουσθούν από τον Γκρούεφσκι και μέσα σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
--
Τίτλος: «Писмо од Филе до Груевски»
Δημοσίευση: Α1, 10.3.2011.