Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ‘Φρένο’ στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας

Μάρτιος 15, 2011.

'Εγγυήσεις απαιτεί η ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας
(στη φωτό, το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο 'Μπέλενε'.)
«Το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, πρέπει να αναθεωρηθεί», είπε στο “Deutschlandfunk Radio”, την Τρίτη,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Günther Oettinger.

Ο Oettinger, σημείωσε ότι το έργο στο Μπέλενε, είναι πλέον ανοικτό και πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί μηχανισμός ασφαλείας για το ενδεχόμενο τεχνικών και γεωλογικών προβλημάτων. Ένας μηχανισμός που τώρα, όσο ποτέ,  θεωρείται αναγκαίος, στον προγραμματισμό του έργου.  Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει και ζήτημα χρηματοδότησης του σχεδίου αυτού.


Σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν «κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μια μέρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ, στη γερμανική τηλεόραση ‘ARD’, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Προέτρεψε στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση για συντονισμό της ασκούμενης πολιτικής  από την ΕΕ, υπό το πρίσμα της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας, μετά, μάλιστα, την απόφαση της Γερμανίας –την Δευτέρα- να παγώσει την προγραμματισμένη επέκταση χρόνου ζωής των πυρηνικών σταθμών της.
«Πρέπει να απαντήσουμε, επίσης, στο ερώτημα, αν εμείς στην Ευρώπη, στο άμεσο μέλλον, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας, χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο  Έτινγκερ.

--
Τίτλος: «ЕК иска проектът за АЕЦ "Белене" да се преразгледа»
Δημοσίευση: Medipool, 15.3.2011.