Βουλγαρία: «Ναι, στην κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστάσιου στο Μπέλενε»



Μάρτιος 18, 2011.

Μπορίσοφ: " Ποιος δεν θα ήθελε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας"
«Η Βουλγαρία θέλει να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε
" Ποιος δεν θα ήθελε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία, δεν έγινε από το σεισμό, αλλά από το τσουνάμι. Και αυτή ήταν μονάδα της δεκαετίας του ’70. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τους δείκτες ασφαλείας που ισχύουν στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ την Πέμπτη στην τηλεόραση ‘TV7’, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας Rosatom, η οποία ανέφερε ότι όχι μόνον δεν θα εγκαταλείψει τη δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε, αλλά  έχει την δυνατότητα ασφαλέστερης κατασκευής του,  ειδικά, τώρα, μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας.


Χρηματοδότηση από την HSBC

Στο μεταξύ, ο Μπορίσοφ είναι βέβαιος ότι το Μπέλενε θα κατασκευαστεί, εφ’ όσον το έργο θα πληροί τους βουλγαρικούς όρους ασφαλείας, κόστους και χρηματοδότησης. Ανακοίνωσε, ακόμη, αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση θα υπογράψει σύμβαση μετά από διαβούλευση με την τράπεζα HSBC για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Μπέλενε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το προτεινόμενο  ρωσικό σχέδιο δεν θα παγώσει.

Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράϊκο Τράικοφ, είπε ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί  η συμφωνία με την τράπεζα HSBC, η οποία, σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της, προετοιμάζει μια νέα πρόταση για το κόστος του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε, η οποία θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου του 2011.

Η Rosatom θα ζητήσει αποζημίωση

Την ίδια χρονική περίοδο, λήγει και το τελευταίο υπόμνημα της ρωσικής Rosatom, η οποία μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε ότι αν δεν υπογραφεί συμπληρωματική συμφωνία για το εργοστάσιο το συνολικό σχέδιο θα αποσυρθεί  και σύμφωνα με το πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί από την Βουλγαρία θα ζητήσει καταβολή αποζημίωσης που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, έχουν, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μια ελβετική και μια τουρκική εταιρεία, δίχως, ωστόσο, να αναφέρει τα ονόματα των εταιρειών αυτών.

Φόβος να πάνε στην Τουρκία οι αντιδραστήρες

Ο Μπόικο Μπορίσοφ ερωτηθείς αν η κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους έχει αλλάξει μετά το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε και είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι έτοιμοι και αν δεν εγκατασταθούν στη Βουλγαρία θα πάνε στην Τουρκία».
Ζήτησε μάλιστα από την συγκεκριμένη Τράπεζα, που θα χρηματοδοτήσει μέρος του συνολικού έργου, να μελετήσουν οι εμπειρογνώμονες της το έργο και να κάνουν καλύτερες προσφορές στη χρηματοδότησή του.

--
«Борисов: Ако не вземем ние реакторите, да ги вземе Турция, имаме вече купувачи на тока»
Mediapool, 17.3.2011