Βουλγαρία: Μειώθηκαν οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας



Μάρτιος 23, 2011.

Οι Βούλγαροι πολίτες επηρεάστηκαν από την τραγωδία της Ιαπωνίας
και αμφισβητούν, τώρα, το βουλγαρικό πυρηνικό πρόγραμμα 
Επί εννέα χρόνια οι  πλειονότητα των Βουλγάρων  υποστήριζε την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα, οι υποστηρικτές  της τεχνολογίας αυτής, μειώθηκαν  κατά το ένα τρίτο και προτιμούν ένα μίγμα τεχνολογίας ρωσικού και δυτικού προτύπου.

Σχετική δημοσκόπηση έδειξε ότι  η τραγωδία στην Ιαπωνία, επηρέασε δραστικά την άποψη των βουλγάρων πολιτών για την σχεδιαζόμενη νέα πυρηνική μονάδα στο Μπέλενε.


Πάνω από 35% των ερωτηθέντων πιστεύει  ότι η Βουλγαρία πρέπει να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε και να εφαρμόσει σύγχρονη τεχνολογία στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
Πάνω από 21% πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να αποσυρθεί τελείως από την πυρηνική ενέργεια και ένα άλλο ποσοστό, 21 %, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε με την εφαρμογή των σύγχρονων μέτρων ασφάλειας.
Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας είναι κυρίως οι νέοι, οι φοιτητές, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών οργανώσεων και οι γυναίκες.
«Αυτές είναι ομάδες που παραδοσιακά ασχολούνται με το περιβάλλον και την υγεία και γενικά υποστηρίζουν τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής ενέργειας».

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι τώρα πολύ προσεκτικοί και θέτουν ως πρωτεύοντα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε δεύτερη μοίρα κατατάσσουν την οποιαδήποτε οικονομική εξάρτηση.
Επιπρόσθετα, μόνον το 26% προτιμά την εφαρμογή, αποκλειστικά, της ρωσικής τεχνολογίας, το 28% φαίνεται να εμπιστεύεται τη δυτική τεχνολογία, ενώ το 37% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μια μικτή τεχνολογία (δυτικής και ρωσικής).

Αυτά, τουλάχιστον, παρουσιάζονται από την  δημοσκόπηση της βουλγαρικής εταιρείας Alpha Research, που διεξήχθη σε δείγμα 800 ατόμων από τις 17 έως 22 Μαρτίου 2011.

--

Mediapool, 22.3.2011.