Σκόπια για Χάγη: «Η ετυμηγορία θα είναι υπέρ μας»


Μάρτιος 28, 2011.

Με την αγόρευση του πρέσβη, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ως εκπροσώπου της πΓΔΜ, στην διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά της Ελλάδας, έληξαν σήμερα οι αγορεύσεις των σκοπιανών.
Ο Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιτίθεται στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, μια οργάνωση την οποία η FYROM θεωρεί ως σταθερό παράγοντα και ως οδό μη επιστροφής στα χρόνια του φόβου και της ανασφάλειας».

Ο σκοπιανός Πρέσβης, υπενθύμισε τις στιγμές της ίδρυσης του κράτους, επισημαίνοντας τις ελληνικές πιέσεις, εν μέσω της ταραγμένης εποχής των Βαλκανίων που  η FYROM αποφάσισε την καταχώρησή της στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς το συνταγματικό της όνομα, ένα γεγονός το οποίο αποτελεί άνευ προηγουμένου και το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά μέχρι σήμερα.


«Αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι μια σαφής ετυμηγορία, που θα ανανεώσει τη νομική σταθερότητα και θα επιβεβαιώσει ότι αυτό που κάποτε συμφωνήθηκε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ως πλεονέκτημα για το ζήτημα της ονομασίας. Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ ημών και οι δύο πλευρές θα έχουν το ίδιο βάρος και κίνητρα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το όνομα της χώρας μου. Το αποτέλεσμα της απόφασής σας θα πρέπει να συστήσει εκ νέου ένα νέο καθεστώς από αυτό που συμφωνήθηκε το 1995 και ακολουθήθηκε τα επόμενα 13 χρόνια», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Την τελευταία τους αγόρευση,  έδωσαν οι καθηγητές Sands, Murphy και Klein.
O Philippe Sands, υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στο 2011, σε μια πραγματική και όχι μυθική εποχή. Απέρριψε, μάλιστα τις ελληνικές αιτιάσεις που προσπάθησαν να ζημιώσουν την εικόνα της πΓΔΜ
«Δεν ήταν εύκολο στον εναγόμενο να αμυνθεί. Την περασμένη εβδομάδα προσπάθησαν να κάνουν την υπόθεση πιο περίπλοκη και από ό, τι άκουσα βασίστηκαν σε αβάσιμα γεγονότα και μύθους για το συνέβη το 1993, 1995, 2007 και 2008. Προσπάθησαν να δώσουν χρώμα από τα παραμύθια αγνοώντας τα γεγονότα, προβαίνοντας σε αναλύσεις ψευδών εννοιών με παραπλανητικά και εσφαλμένα αποσπάσματα που παρουσιάζονται από τρίτους και τα οποία αποκαλούν ως ιστορικά γεγονότα που φθάνουν έως και τον 4ο αιώνα π.Χ., τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα υπόθεση», τόνισε ο Sands.

Ελλείψει χρόνου, ο καθηγητής Sean Murphy υπογράμμισε εν συντομία την αυστηρή και άκαμπτη πολιτική στάση της Αθήνας.
«Ζητά από το δικαστήριο να προσδιοριστεί  η προσφυγή  ως αμφισβητούμενη, και αυτό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του εναγόμενου, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία του 2007 και του 2008, τα  οποία παρουσιάσαμε καταδεικνύουν σαφώς την παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του ’95. Το παιχνίδι αυτό τελείωσε «Game over», ο κατηγορούμενος θέλει να υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε τον αποκλεισμό της FYROM”, είπε ο Μάρφι.

Ο καθηγητής, εξάλλου,  Pierre Klein,  αναφέρθηκε στην ελληνική επιχειρηματολογία, σχετικά, με αναρμοδιότητα της δικαστικής απόφασης σε ένα τέτοιο ζήτημα.  
«Η FYROM θεωρεί αυτήν την περίπτωση, σαφώς ξεχωριστή, από τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς για τη χρήση του ονόματος, ενώ η Ελλάδα αγνοεί αυτό και επιμένει να συνδέει τα δύο αυτά θέματα. Η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς θα συνεχιστεί και μετά από την απόφαση αυτού του δικαστηρίου.  Συνεπώς, το δικαστήριο πρέπει να κηρυχθεί αρμόδιο για την αποδοχή των αιτημάτων της πΓΔΜ και να αποφανθεί για αυτά», ζήτησε ο καθηγητής Klein.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευση της ελληνικής πλευράς την Τετάρτη και θα λήξει. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο.

--
Τίτλος: «Димитров: Пресудата во наша корист ќе даде поттик во преговорите за името»
Канал 5 Телевизија, 28.3.2011.