Βουλγαρία: «Κορυφαία, στην παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη»



-Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών-

Μάρτιος 6, 2011.

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής κάνναβης στην γηραιά ήπειρο, η οποία διοχετεύει, το ναρκωτικό αυτό, σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της τακτικής ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Συμβουλίου για τον έλεγχο των ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα της εβδομάδας.
Αντιθέτως με την παραγωγή, ο ΟΗΕ διαπίστωσε, ότι το 2010, η χρήση της μαριχουάνας στην Βουλγαρία, βρίσκεται  στα πιο χαμηλά επίπεδα της ευρωπαϊκής ηπείρου.


Σύμφωνα με την έκθεση Οργανισμού, η Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός προορισμός για την ηρωίνη, η οποία μεταφέρεται από το Αφγανιστάν. Παραμένει η μόνη δίοδος προς την Γερμανία, αφού μέσω της πΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Ελλάδας αλλά και της Ολλανδίας, έχει περιοριστεί σημαντικά. Η εξήγηση που δίνεται στο επίσημο έγγραφο είναι ότι η Βουλγαρία αποτελούσε  ανέκαθεν τη βαλκανική οδό των ναρκωτικών  που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ένα εναλλακτικό ‘κανάλι’ μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών είναι, επίσης,  ο λεγόμενος ‘Δρόμος του Μεταξιού’, μέσω της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας, αλλά σε περιορισμένες, όμως, ποσότητες και κυρίως με ατομικές μεταφορές προς την Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, μέσα στο 2009, στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, κατασχέθηκαν 3,5 τόνοι ηρωίνης, προερχόμενη από την οδό αυτήν.
Επίσης, κατά το 2009, ήταν αυξημένα τα ποσοστά κατασχέσεων που έγιναν σε λιμάνια των Βαλκανίων, όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού. Ένα παράδειγμα που τίθεται είναι η κατάσχεση στη Βάρνα 1.020 φιαλών κρασιού με μείγμα κοκαΐνης που προέρχονταν από την Βολιβία.
Σύμφωνα με στατιστικές που αναφέρονται στη συγκεκριμένη έκθεση, περίπου 22 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ηλικίας 15-64 ετών, κάνουν κατάχρηση κάνναβης. Οι περισσότεροι ‘χρήστες’ της μαριχουάνας βρίσκονται στην Τσεχική Δημοκρατία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και χώρες με ελάχιστη χρήση είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ρουμανία.
Ένα σοβαρό πρόβλημα, στην ευρωπαϊκή κοινωνία, αποτελούν τα λεγόμενα ‘Designer Drugs τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και  για τα οποία η απαγόρευσή τους είναι χρονοβόρα και συναντούν νομικά προβλήματα στην εμπόδισή τους. Συνήθως τα φάρμακα αυτά είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα της αμφεταμίνης και της έκστασης, αλλά, με ελαφρώς παραλλαγμένη χημική σύνθεση.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο του Οργανισμού που βρίσκεται στην  Βιέννη, μεγάλη επικινδυνότητα προκαλεί η εξάπλωση της ουσίας του συνθετικού διεγερτικού  Mefedron.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν αναφέρεται καθοδική τάση στην Βουλγαρία, στην παραγωγή ναρκωτικών ουσιών, λόγω της εξάπλωσης των  χημικών ναρκωτικών, που αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η παγκόσμια κοινωνία.

Τίτλος: «България остава сред водещите производители на канабис в Европа»
Δημοσίευση: Mediapool (Bulgarian), 6.3.2011.