Ιβάνοφ προς Σλάβους Αλβανίας: Να απογραφείται ως ‘Μακεδόνες’…


Μάρτιος 18, 2011.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, απευθυνόμενος προς το σλαβικό στοιχείο που κατοικεί στην περιοχή της Μάλα Πρέσπας και του Γκόλο Μπάρντο έκανε έκκληση για ενότητα και εκπροσώπησής του, από το  λεγόμενο κόμμα «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».
Ο Ιβάνοφ ενθάρρυνε την σλαβική μειονότητα να αυτοπροσδιοριστεί στην αλβανική απογραφή του Οκτωβρίου ως ‘Μακεδονική’.


«Είναι πολύ σημαντικό να γράψετε στο απογραφικό δελτίο την εθνικότητα ως «Μακεδόνες», ώστε να έχετε τη δυνατότητα να γνωρίζετε πόση είναι η μειονότητα για να μπορέσετε να αποκτήσετε περισσότερα δικαιώματα», ανέφερε και ο Βάσκο Στεριόφσκι διευθυντής της σλαβικής τηλεόρασης της Κορυτσάς.
Για πρώτη φορά, επίσης, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο έγινε θέμα ανοίγματος νέων μεθοριακών σταθμών και για αυτό το σκοπό θα υπογραφεί νέα διμερή συμφωνία.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται  για τη σκληρή ζωή τους λόγω ανυπαρξίας δρόμων.

«Πρέπει να ταξιδεύσουμε 70 χιλιόμετρα για να πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή στην πΓΔΜ. Αν κάνουμε μια συνοριακή διάβαση θα απαιτηθεί  μόνο τρία χιλιόμετρα δρόμος», είπε ο Έντμοντ  Οσμάνι, εκπρόσωπος των Σλάβων της περιοχής του Γκόλο Μπάρντο.
Κατά την επίσκεψη του προέδρου της πΓΔΜ στα Τίρανα,  ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, του υποσχέθηκε ότι σύντομα η σλαβική γλώσσα των Σκοπίων θα διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. 
Σήμερα, το πρωί, ο Ιβάνοφ, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο των Τιράνων και πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος, Έντι Ράμα.

--

Τίτλος: «Иванов се сретна Македонците во Албанија»
Канал 5, 18.3.2011.