‘Ούτρινσκι Βέσνικ’: «Η Αυταρχική Διακυβέρνηση Γκρούεφσκι και τα ΜΜΕ»


 «Η ελευθερία των ΜΜΕ είναι πιο δύσκολο θέμα από το όνομα;»

Μάρτιος 28, 2011.
Το παραπάνω ερώτημα της σκοπιανής εφημερίδας ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’, δεν είναι ρητορικό.
Είναι μια πραγματικότητα, «το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί ένα συνεχές ζήτημα το οποίο τίθεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει στον υπότιτλό της,  η εν λόγω εφημερίδα, που δεν διστάζει να προβληματίσει τους αναγνώστες της με την κατάσταση που επικρατεί στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  οι εκπρόσωποι της οποίας προσφάτως, για άλλη μια φορά, υπενθύμισαν προς την κυβέρνηση, ότι πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης στην πΓΔΜ. Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, επισήμανε στον πρωθυπουργό  Νίκολα Γκρούεφσκι,  ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα, πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι και να εκφράζουν τις απόψεις τους.


»Οι παρατηρήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, σίγουρα, δεν είναι τυχαίες, ιδιαίτερα στη δημοσιογραφία η οποία μειονεκτεί ως προς τα διεθνή επαγγελματικά πρότυπα, και η οποία θεωρείται ότι οδηγείται σε παραλογισμούς», σημειώνει η εφημερίδα.
Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προκαλούν έκπληξη στην Σνεζάνα Τροπέφσκα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η δημοσιογραφία παρουσιάζει σημεία αλλοίωσης, κυρίως, κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα συνεχές θέμα στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν συγκρίνουμε τις εκθέσεις πέραν των δύο ετών, βλέπουμε ότι είναι μερικά πράγματα, τα οποία επισημαίνονται συνεχώς, όπως είναι η ανεξαρτησία των δημοσίων υπηρεσιών και στη συνέχεια τα Μ.Μ.Ε. και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις  που γίνονται στους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι διαθέτουν εφημερίδες ή τηλεοπτικούς σταθμούς. Ένα τρίτο πρόβλημα είναι η κυβερνητική πολιτική που με επιλεκτικές διαφημιστικές εκστρατείες επηρεάζει πολιτικά τα μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται με σαφήνεια στην περσινή έκθεση» είπε η Τόρπεφσκα, λέκτορας το τμήμα Δημοσιογραφίας.
Ο αναλυτής  Σάσο Ορντανόφσκι, σχολίασε επίσης την έκθεση του Φούλε:
«Υπάρχει ένας συντονισμός απόψεων τόσο της ΕΕ, όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διότι είναι σαφές ότι η πΓΔΜ αντιμετωπίζει προβλήματα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξή της  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα κριτήρια αυτά συνδέονται με την γενική πολιτική της χώρας και τα επίπεδα των βασικών ελευθεριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ελευθερία του Τύπου».
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θεωρεί αυτές τις παρατηρήσεις άνευ νοήματος.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε το τελευταίο βαγόνι του τραίνου, των Βαλκανίων,  που θα ενταχθεί  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι τόσο λόγω του ζητήματος της ονομασίας της χώρας όσο της αυταρχικής διακυβέρνησης του Γκρουέφσκι με την αυξανόμενη παραβίαση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα» επεσήμανε ο  Σάσο Ορντανόφσκι/ Сашо Ордановски.
--
Τίτλος: «Медиумските слободи потешки и од името?»
Δημοσίευση: Утрински весник, 28.3.2011.