Σκόπια: «Περιμένουμε καλά νέα από τη Χάγη»


Μάρτιος 29, 2011.
"Περιμένουμε καλές ειδήσεις από τη Χάγη",
 επισημαίνει ο Αντόνιο Μιλόσοσκι
Τα Σκόπια περιμένουν καλή είδηση από τη Χάγη. Ο Μιλόσοσκι, με άποψη, του ατόμου που έλαβε μέρος στη διαδικασία του Δικαστηρίου, πιστεύει σε έγκυρη νομική απόφαση.
Μια απόφαση που δεν θα έχει ηττημένους και νικητές. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος κατά την οποία οι συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα ενταθούν.
«Όταν είχαμε μεγάλη ένταση με την αμοιβαία αλληλογραφία, για τα ενδεχόμενα επιχειρήματα που αφορούσαν τη δικαστική υπόθεση, πέρσι, στη συνέχεια ακολούθησε  μια περίοδος μεγάλης έντασης αμοιβαίων σκοπιανο-ελληνικών συνομιλιών, ένα γεγονός που δείχνει ότι ο διάλογος 


εξαρτάται από την πολιτική βούληση που δείχνουν οι δύο πλευρές και όχι από τις διαδικασίες των νομικών υποθέσεων, όπως, έν προκειμένω ,στη Χάγη», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
Επισήμως, τα Σκόπια, θα σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, πρόσθεσε ο σκοπιανός υπουργός.
Η ακρόαση, συμπληρώνεται αύριο με τα ελληνικά αντεπιχειρήματα. Η ετυμηγορία, πιθανώς, θα κοινοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
«Στη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί, δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις, για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ναουμόφσκι, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο,  ότι το όνομα δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορούν να ανασταλούν.
«Γνωρίζουμε ότι ο προσανατολισμός της πΓΔΜ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και  η  ένταξη στο ΝΑΤΟ εμποδίζεται, από μια διαφωνία που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια. Εμείς δεν αμφισβητούμε το γεγονός αυτό. Βρισκόμαστε, όμως, στη διαδικασία εξεύρεσης μια λύσης η οποία, θα είναι, αμοιβαία, αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και μελλοντικά», είπε ο Ναουμόφσκι.
Οι πολιτικοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη δυναμική που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς.
Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε, ο Γκρούεφσκι, στις Βρυξέλες, έλαβε συμβουλές να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Και η Άστον και ο Φούλε περιμένουν γρήγορες κινήσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης Γκεόργκι Τόμιτς, του σκοπιανού καναλιού.
--
Τίτλος: «Мaкедонија очекува добри вести од Хаг»
Канал 5, 29.3.2011.