G-8: Υποστήριξαν την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη



Μάρτιος 15, 2011.

G-8: Ζητούν να αυξηθεί η πίεση προς το καθεστώς Καντάφι
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών – 7 συν τη Ρωσία, στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υποστήριξαν την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
 Προειδοποίησαν τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ότι αν δεν σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ‘φοβερές συνέπειες’.



Στη κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι υπουργοί Εξωτερικών του G8 προέτρεψαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αυξήσει την πίεση προς το καθεστώς, κυρίως στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να αναγκαστεί ο Καντάφι να σταματήσει την αιματοχυσία.
Η Γαλλία και η Βρετανία προσπάθησαν να προωθήσουν  την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενώ η Ρωσία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ τέθηκαν κατά του μέτρου αυτού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλαίν Ζουπέ, εξέφρασε την προσδοκία ο διεθνής οργανισμός να εγκρίνει ψήφισμα αυτήν την εβδομάδα για την υποστήριξη των Λίβυων ανταρτών.
Στη δήλωση των G-8 αναφέρεται και  η προθυμία των χωρών, να βοηθήσουν στη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


Τίτλος: «Г-8 поддржа воена интервенција во Либија»
Δημοσέυση: Kurir, 15.3.2011., 17:16