State Department: Οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν στα Σκόπια…


- Οι ΗΠΑ αντιδρούν σε φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις στα ΜΜΕ-

Μάρτιος 13, 2011.

Ο Ρίκερ δεν υπαγορεύει στη διαμάχη του ονόματος
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στη διαμάχη μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, αλλά ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να βρουν, σύντομα, μια λύση», ανακοίνωσε, χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την επίθεση του διπλωμάτη Ρίστο Νικόφσκι κατά του αμερικανού πρέσβη, Φίλιπ Ρίκερ, που τον κατηγόρησε ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.


« Η πολιτική των ΗΠΑ είναι πολύ συνεπής και απόρροια αυτής είναι ότι ενθαρρύνει τις δύο πλευρές, την πΓΔΜ και την Ελλάδα, να επιλύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της ονομασίας. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση στην οποία ο ένας θα κερδίσει και ο άλλος θα χάσει. Ούτε ο Πρέσβης Reeker, ούτε οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει προβεί σε υπαγόρευση για το πώς πρέπει να γίνουν», είπε ο Mark Toner, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται μετά από μια περίοδο στην οποία δημοσιογράφοι, κρατικοί σύμβουλοι, διπλωμάτες, δημιούργησαν ένα ανοικτό μέτωπο κατά των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τους θεώρησαν ως εχθρούς του κράτους.

Ο σύμβουλος του γραφείου των Διεθνών Σχέσεων του αρχηγού του Κράτους, ο Ρίστο Νικόφκσι, σε άρθρο του, σε εφημερίδα, καταδίκασε την πολιτική της Ουάσιγκτον προς την πΓΔΜ και ζήτησε την απομάκρυνση του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με δηλώσεις του τόνισε ότι οι απόψεις του Νικόφσκι δεν εκπροσωπούν την επίσημη κυβερνητική πολιτική στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ένα από τους πιο  σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους και καταδίκασε τις απόψεις του πρώην πρέσβη.
Επιπρόσθετα, ήρθαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου της Μπίτολα (Μοναστηριού), που προκάλεσε με τις δηλώσεις του, παρομοιάζοντας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία με τις τρέχουσες πολιτικές που ασκούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη προς την πΓΔΜ.

--
Τίτλος: «Рикер не диктира во спорот за името»
Δημοσίευση:  Време, 13.3.2011.