Κανάλ 5: «Παιδιά προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου μαζί για το Πάσχα»



Απρίλιος 25, 2011.

«Με τους ήχους της γκάϊντας και ένα ισχυρό τραγούδι του Αιγαίου και με μια σαλάτα από φρέσκα αγγούρια γιόρτασαν οι πρόσφυγες από την Μακεδονία του Αιγαίου, στον Άγιο Παντελεμήνα, στο χωριό Βρέστι κοντά στο Στίπ», αναφέρει το σκοπιανό Κανάλ 5, και συνεχίζει:


Για 17η συνεχή χρονιά διηγήθηκαν τις συγλονιστικές ιστορίες της ζωής τους, την εκδίωξη από τις πατρικές εστίες με απόφαση των ελληνικών αρχών.
«Είμαι ο Τρόπσε Μαρίνοφ/Трпче Маринов, γεννήθηκα στο χωριό Πρεκοπάνε, στη Λερίν.Τότε ήμουν τριών χρονών και καταφύγαμε στα σύνορα στο Λουμπόινο, στη Μπίτολα και από εκεί στην πόλη. Αυτό αποτελεί μια κόλαση για την ζωή πολλών παιδιών που σήμερα για 17η χρονιά συναντιόμαστε το Πάσχα τα παιδιά των προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των 'Αιγαιατών Μακεδόνων", Γιορντάν Τούνεφ
Αναφέρονται στις λεπτομέρειες της ζωής τους, εκτός των πατρικών εδαφών, τα παιδιά των προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου, στέλνοντας  το γνωστό μήνυμά τους.
«Περιμένουμε να νικήσουμε τη μάχη με τις ελληνικές αρχές, να μας επιστραφούν οι κατασχεθέντες, με τη βία, περιουσίες μας. Η ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την εθνική κοινότητά μας στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγαιατών του Στιπ -και οικοδεσπότης- Γιορντάν Τούνεφ.
«Οι ρίζες δεν πρέπει να λησμονηθούν, αυτό είναι το μήνυμα, το μήνυμα της πικρής μοίρας ενός λαού, να παραμείνει για πάντα, μεταδίδοντας το από τους ηλικιωμένους στους νεότερους»…

--
Τίτλος: «Децата бегалци од Егејска Македонија заедно за Велигден»
 Δημοσίευση: Канал 5 Телевизија, 25/04/2011, 15:54