Αλβανία: Τελεσίγραφο Φούλε για ένταξη στην ΕΕ…


Απρίλιος 1, 2011.

"Η λειτουργία της δημοκρατίας στην Αλβανία είναι προβληματική",
επεσήμανεο Επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούλε
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, σε μια αιφνιδιαστική , ολιγόωρη, επίσκεψή του στα Τίρανα, χθες 31 Μαρτίου, έδωσε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα.

Αν δεν αναπτυχθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων και δεν επιδιωχθεί η αγροτική μεταρρύθμιση, η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας, θα σταματήσει.


Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαίου εκπροσώπου με την αλβανική πλευρά, ο Φούλε απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων των αλβανικών μέσων ενημέρωσης, επισημαίνοντας  ότι αν συνεχιστούν τα υπάρχοντα προβλήματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η Αλβανία θα καταστεί μια απομονωμένη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζητώντας με την αλβανική Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζηνάστο, η υπουργός Ενσωμάτωσης , Μαϊλίντα Μπρέγκου και η  πρόεδρος της Επιτροπής Ενσωμάτωσης, σοσιαλίστρια Ερμελίντα Μέξη, ο Στέφαν Φούλε κάλεσε τα αλβανικά κόμματα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν τις διαφορές τους, διαφορετικά, η Αλβανία θα χάσει την ευκαιρία να αξιολογηθεί θετικά κατά την επόμενη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Πέρσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, για την ένταξη της χώρας στο καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία η δημοκρατία παρουσιάζει προβλήματα και το Κοινοβούλιο της, ως θεσμικό όργανο, δεν λειτουργεί βάσει των δημοκρατικών προτύπων.
--
Τίτλος: «Fule: Zgjidhni krizën, ndryshe mbeteni jashtë Europës «
Gazeta Shqip