Πατριάρχης Ειρηναίος: «Κανείς δεν πάσχει στην Ευρώπη, όσο ο σερβικός λαός του Κοσσυφοπεδίου»


Απρίλιος 13, 2011.

«Στην σύγχρονη Ευρώπη δεν υπάρχει λαός που να υποφέρει περισσότερο από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, όπου κυριαρχεί το χάος», δήλωσε ο Πατριάρχης  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίος στην διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη ‘pravoslavie.ru’.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι άνθρωποι ζουν με διαρκή φόβο, πολλοί έχουν χάσει την ζωή τους, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη γη τους, σε μια εποχή που οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις  βρίσκονται εκεί για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου και να τους προστατεύουν», είπε ο Ειρηναίος, στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Έχουν σκοτωθεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι τώρα από ό, τι την προηγούμενη περίοδο που ήταν οι κυανόκρανοι. Είναι μια τραγωδία», είπε ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι «στο έδαφος του Κοσσόβου επικρατεί απόλυτο χάος».


Σύμφωνα με το Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα, λόγω της αστάθειας και της απουσίας μιας φυσιολογικής ζωής.

«Ίσως, μελλοντικά, να έρθουν καλύτερες μέρες, πιο ασφαλείς για τους κατοίκους, τότε αρκετοί Σέρβοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Πατριάρχης.
Μιλώντας, εξάλλου, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, καθώς και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Σερβία, ο Ειρηναίος είπε ότι οι δύο λαοί συνδέονται από το μακρινό παρελθόν, αλλά και μέσα από την πρόσφατη ιστορία με αισθήματα φιλίας και ειλικρίνειας.

«Οι γλώσσες μας είναι παρόμοιες, η Εκκλησία μας είναι μία, η Ορθοδοξία. Εμείς, ως ένα μικρό έθνος, πάντα προσβλέπαμε στη Ρωσία και στο λαό της και βλέπουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ως εκκλησία μας», είπε ο Ειρηναίος.
Και θα συνεχίσει:

«Αισθανόμαστε τη θερμή προστασία του ρωσικού λαού, ο οποίος μας βοήθησε στο παρελθόν, μας βοηθάει και σήμερα».

Θα τονίσει, ακόμη:

«Η Ρωσία πρέπει να γίνει αυτό που ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας της».
Ο Ειρηναίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εκκλησία, αν και ταλαιπωρήθηκε (από τον Κομμουνισμό) στη διάρκεια του 20ου αιώνα, αναδείχθηκε ισχυρότερη, ενισχύοντας συγχρόνως την εθνική πίστη.

--