Οι Ταλιμπάν ανοίγουν διπλωματικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη


Απρίλιος 17, 2011.

Η Τουρκία εργάζεται για τη δημιουργία πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση γι’ αυτό», δήλωσε ο Καλίν στην πρώτη δημοσίευση του σχεδίου.


Η Μουσουλμανική Τουρκία, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι είναι ανοικτή στην ίδρυση διπλωματικής παρουσίας των Ταλιμπάν για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ένας από τους πακιστανούς αξιωματούχους που συνόδευαν τον Πακιστανό πρόεδρο, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στην επίσκεψή του στην Τουρκία χθες, είπε ότι το Πακιστάν είναι πρόθυμο να σταθεί πίσω από μια τέτοια ιδέα.

Η σκέψη αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου μεταξύ Τουρκίας – Αφγανιστάν  και Πακιστάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε από την Καμπούλ, ότι χαιρετίζει κάθε ιδέα που θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατεύματα- μη πολεμικά-, στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Πακιστάν βάσει ενός στρατιωτικού σχεδίου που έχουν υπογράψει.
--
TOCKA- Reuters