Βουλγαρία: ‘Χτύπησαν’ σε φλέβα χρυσού


Απρίλιος 18, 2011.

Ο μύθος του χρυσού βουνού ζωντάνεψε στη Βουλγαρία
«Ένα χρυσό βουνό» εντοπίστηκε στην ορεινή περιοχή Μπρεζνίκ/ Брезник,  δυτικά της Σόφιας.

Αυτό, τουλάχιστον, έδειξε το γεωτρύπανο της κεφαλαιακής  εταιρείας ‘Trace Researches’ σε κοντινή απόσταση από το χωρίο Γκράοβο.

Ο εντοπισμός του μεταλλεύματος έγινε σε κρατική γη, σε περιοχή του ‘πέτρινου δάσους’. 
Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Μπρεζνίκ, Χρίστο Μιλένκοφ, το μετάλλευμα βρίσκεται σε αρκετό βάθος και η εξόρυξή του θα γίνει με σήραγγες.


Η περιοχή ήταν γνωστή για τα μεταλλεύματά της. Ξακουστό είναι και το νερό του χωριού Γκράοβο που είναι σιδηρούχο και πολύ καλό – σύμφωνα με τους εντόπιους- για αυτούς που πάσχουν από αναιμία.

Όπως αναφέρεται,  ο δήμος της περιοχής δεν θα έχει κανένα ρόλο στη εξόρυξη του μεταλλεύματος και δεν έχει λάβει, ακόμη, καμία γνώση των σχεδίων της κεφαλαιουχικής εταιρίας. Όπως δήλωσε ο Μιλένκοφ όλα τα εκτιμηθούν από την Έκθεση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή ο αντίκτυπος που θα έχει η εξόρυξη στο περιβάλλον της περιοχής.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα, η μελλοντική παραγωγή να μην επηρεάσει το σιδηρούχο νερό του Γκράοβο.

Πρώτη φορά, όπως σημειώνεται, έγινε έρευνα σε τέτοιο βάθος στην περιοχή που από δεκαετίες διάφοροι ειδικοί είχαν επισημάνει την παρουσία του χρυσού σε λίθινα στρώματα στις πλαγιές του βουνού.

Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, ο καθηγητής Εμίλ Μινέφ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από 900 κιλά χρυσού βρίσκονται στην περιοχή Περμίκ, ο καθηγητής αυτός ο οποίος εργάζεται στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών  και είναι συνεργάτης της NASA, έχει 29 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Οι διαπιστώσεις  του Μινέφ,  ήταν αποτέλεσμα εργασιών μισού αιώνα και από αυτές ξεκίνησε και η έρευνα με την εταιρία χρυσού που ανακάλυψε την ‘χρυσή φλέβα’.
--
«Треска за злато в Брезник Легенда за планина от злато се сбъдна»
'Стандарт нюз ', 18.4.2011.