Αλβανία: Ειδήσεις από την Ελλάδα


Απρίλιος 18, 2011.

Με τέσσερα θέματα για την Ελλάδα ασχολούνται τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.
Πρώτο είναι η ταινία «Ballkan Bazar» για το οποίο έχουμε, ήδη, αναφερθεί, δεύτερο είναι η …αναδιάρθρωση του  ελληνικού χρέους, τρίτο η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την ευκαιρία της επετείου του Μεσολογγίου και τέταρτο η σειρά της ΕΤ1 ‘Φιλοξενούμενοι’.


Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος : Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους

Αθήνα.
 Άλλο ένα «Όχι» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ειπώθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γεώργιο Προβόπουλο.
«Η τράπεζα της Ελλάδος έχει σαφώς εξηγήσει ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή», είπε.
Μία μέρα νωρίτερα ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μια στάση που προκάλεσε αντικρουόμενες απόψεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι η συζήτηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθά την χώρα.-

Παπούλιας: ζητάει πραγματική αλλαγή για την αντιμετώπιση της κρίσης

Αθήνα.
Ο Έλληνας πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, κάλεσε για μια πραγματική αλλαγή του ελληνικού έθνους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.
«Πρέπει  να πραγματοποιηθεί αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή του πολιτισμού μας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στον καθρέπτη», είπε ο Παπούλιας στη διάρκεια της επετείου των 185 ετών από την έξοδο του Μεσολογγίου κατά τον τουρκικό ζυγό.
«Πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς, όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που παίρνονται  από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, πρέπει, ωστόσο να πράξουμε το καθήκον μας», πρόσθεσε ο Παπούλιας.
« Για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει το κράτος να εκσυγχρονιστεί.  Μόνο έτσι θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι «Φιλοξενούμενοι»

Τέταρτο θέμα είναι η προβολή  μιας σειράς της ελληνικής τηλεόραση ΕΤ1.   
«Ένας Έλληνας στην Αλβανία, ένας Αλβανός στην Ελλάδα», έτσι ήταν ο τίτλος της σημερινής σειράς « Φιλοξενούμενοι»,  που προβάλλεται απόγευμα Δευτέρας, στο πλαίσιο  των ‘φιλοξενουμένων’  μεταναστών στην Ελλάδα από την ελληνική τηλεόραση ΕΤ1.
 Στην σημερινή εκπομπή σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες ενός  γιατρού από την Ελλάδα που ζει και εργάζεται στα Τίρανα και  μιας  Αλβανίδας οδοντιάτρου που εργάζεται και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.
«Όταν ακούει κανείς τις δύο ιστορίες, η απόσταση μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας μειώνεται, ενώ οι άνθρωποι αφηγούνται τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις που αποκτούν για το άλλο έθνος και τους λόγους που έχουν επιλέξει να επιβιώσουν σε μια ξένη χώρα καθώς και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν. Προκαταλήψεις που δεν τους εμποδίζουν να ακολουθήσουν τα όνειρα που κάποτε είχαν κάνει», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

--