Σκόπια: Ο στρατός ζητά άμεση επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα


Απρίλιος 6, 2011
Το «Ευρω-Ατλαντικό Συμβούλιο της πΓΔΜ» στην ετήσια συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ,  η οποία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.


Στη δήλωση αναφέρεται ότι δεσμεύεται για τη διατήρηση της αμυντικής ικανότητας και άλλων μεταρρυθμίσεων της χώρας και την περαιτέρω ενίσχυση της πορείας τους προς την πλήρη ένταξη.
Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη διακήρυξη περί ‘Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ το 2010’, τόνισε την απαίτηση για ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω του προϋπολογισμού της άμυνας.
Με τη σκέψη, ότι το μόνο εμπόδιο για την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ζητά, άμεσα, την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Ως προς την προεκλογική περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, το Συμβούλιο, απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα για την αυτοσυγκράτησή τους και να μην χρησιμοποιείται το θέμα της  Άμυνας για εκλογικούς σκοπούς από τα πολιτικά κόμματα.
«Για την άμεση ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές, το ‘Ευρω-Ατλαντικό Συμβούλιο της πΓΔΜ’, καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει δυναμική εξωτερική πολιτική καθώς και όλους τους πολιτικούς φορείς που είναι σημαντικοί σε αυτήν την διαδικασία, να παίξουν ενεργό ρόλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, γεγονός που θα σημάνει την πρόσκληση και ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Τονίζεται ακόμη ότι η συμβολή της πΓΔΜ σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνουν την πρόοδο και τη θέληση της χώρας στους στόχους, που έθεσε το ΝΑΤΟ, με τη διακήρυξη της Λισαβόνας το Νοέμβριο του 2010.
--
Τίτλος: «Одбранбеното буџетирање неопходно за НАТО-интеграцијата»
Δημοσίευση: Вечер