Λιβύη: Δεκαέξι δημοσιογράφοι αγνοούνται

"Οι δημοσιογράφοι στην πρώτη γραμμή του πυρός"


Απρίλιος 27, 2011.

 Δεκαέξι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ή αγνοούνται  από την ημέρα έναρξης της σύγκρουσης στη Λιβύη, δήλωσε η ‘Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων’ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τρεις αμερικανοί δημοσιογράφοι, ο φωτογράφος James Foley και οι δημοσιογράφοι Morgana Dzhilis Claire και Matthew Vandaik αγνοούνται από τις αρχές του μήνα και, μάλλον, κρατούνται από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ ο Ισπανός  φωτογράφος  Bravo Manu, βρίσκεται σε στρατιωτική φυλακή στην Τρίπολη.


Η Επιτροπή δήλωσε ότι  δεν υπάρχουν πληροφορίες  για τον αυστριακό Anton Jamerl και τον βρετανό  Nigel Taylor.

 Ο βρετανός πολίτης Kamel Al Talu που εργάζεται για το Al Jazeera είναι στη φυλακή όπως επίσης και ο Μοχάμεντ Ας Πουβατζάντι και Μαγκντί Χιλάλ  που είναι ραδιο-ανταποκριτής της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερο από ένα μήνα βρίσκεται υπό κράτηση ο καναδός δημοσιογράφος του Alam TV, Lofti Garthon, ο οποίος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στην Λιβύη από την Τυνησία.
Η «επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων» σημειώνει ότι δεν είναι γνωστή, επίσης, η τύχη έξι Λίβυων δημοσιογράφων.

«Από την αρχή των πολιτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 80 επιθέσεις κατά  των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τους οποίους τέσσερις σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν, 49 συνελήφθησαν, 11 δέχθηκαν επίθεση και σημειώθηκαν  δύο επιθέσεις στα γραφεία του Al Jazeera και του Huria al.

Δύο, ακόμη,  ξένοι δημοσιογράφοι έχουν απελαθεί από την Λιβύη, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων.

--
Τίτλος: «Шеснаесет новинари се уапсени или се водат за исчезнати во Либија»
Δημοσίευση: Sitel, 27.04.2011