Αλβανία: Αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου στα αλβανο-ελληνικά σύνορα


Απρίλιος 26, 2011.

Μετά την αντίδραση του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων που αναφέραμε χθες, έχουμε σήμερα στον αλβανικό τύπο αντιδράσεις από δύο συλλόγους που αναφέρονται στο γεγονός αυτό. 

(Δες:  Αλβανοτσάμηδες: "Θα κάνουμε μποϊκοταζ στα ελληνικά προϊόντα")


Σύλλογος «η Τσαμουριά»

Ο σύλλογος "Çamëria" της Αυλώνας αντέδρασε χθες για το συμβάν στην Κακαβιά, όπου δεν επετράπη σε μια γυναίκα να εισέλθει στην Ελλάδα.


Ο επικεφαλής του εν λόγω συλλόγου, Halim Halimi, δήλωσε ότι είναι γνωστή η υπόθεση την οποία, όμως,  χαρακτήρισε πρωτοφανή.

«Είμαστε ελεύθεροι πολίτες και αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτόγνωρη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ήρθαμε σε επαφή με αυτούς που δεν τους επιτράπηκε να περάσουν τα σύνορα και είπαν ότι είναι προσβλητικό και ταπεινωτικό. Η κυβέρνηση πρέπει να σπάσει τη σιωπή της και να αντιδράσει.
»Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο σιωπή. Εμείς ως σύλλογος, έχουμε δύο βουλευτές που μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι πρέπει να προωθήσουν την υπόθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ηλικιωμένοι στα διαβατήρια τους έχουν ως χώρα γέννησης τους την «Τσαμουριά».
 Αυτό πρέπει να σταματήσει μια για πάντα, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας», δήλωσε ο επικεφαλής του συλλόγου των Τσάμηδων της Αυλώνας.

Η Συμμαχία Μαύρο Κόκκινο

Η πολιτική Συμμαχία Μαύρο Κόκκινο  αντέδρασε, επίσης, σχετικά με το περιστατικό των αλβανο-ελληνικών συνόρων «στο οποίο δεν επετράπη η διέλευση σε μια γυναίκα που είχε διαβατήριο με χώρα καταγωγής την ‘Τσαμουριά’ ».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να εφαρμόζει την απελευθέρωση των θεωρήσεων με την Αλβανία. Η επιστροφή της 71χρονης γυναίκας είναι απαράδεκτη» ανακοινώθηκε από τη αλβανική Συμμαχία.

--
Πηγή: Mapo, 26.4.2011.