Μαυροβούνιο: Ανησυχία για το δανεισμό της χώρας


Απρίλιος 3, 2011.

Την ανησυχία του εκφράζει το Κίνημα για Αλλαγές (PZP) του Μαυροβουνίου, για τα δυσμενή  επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα και προτείνει ότι είναι καιρός να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για την κοινωνική και οικονομική πολιτική στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει εκδώσει ευρωομόλογα  αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τα 200 εκατομμύρια των ευρωομολόγων του περασμένου Σεπτεμβρίου, φθάνουν σε ένα υπόλοιπο ύψους € 524 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει η χώρα το 2016.
«Οι τόκοι είναι πολύ υψηλοί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τόκοι ανέρχονται περίπου 29 εκατ. ευρώ ετησίως».


Συγκριτικά το ποσό αυτό αντιστοιχεί με τον προϋπολογισμό του Στρατού που ανέρχεται λίγο περισσότερο από τα 29 εκατομμύρια, ενώ το υπουργείο Γεωργίας έχει προϋπολογισμό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ.

Ανησυχίες εκφράζονται για τους πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες δαπάνες αλλά και για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων οφειλών, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Για την μελλοντική εξόφληση των χρεών θεωρείται απαραίτητη η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες αν λάβουμε υπόψη την αύξηση του χρέους, την αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας, την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τους άλλους δείκτες της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος για Αλλαγές,  Ζαρίγια Πέγιοβιτς.

Εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω  μείωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Μαυροβουνίου, όπου το 40 τοις εκατό του πληθυσμού είναι φτωχό ή ζει κάτω και από το κατώτατο όριο διαβίωσης.


--
Τίτλος: «PZP zabrinut zbog novih zaduživanja države»
Δημοσίευση: Vijesti, 2.3.2011.