Σκόπια: Προβληματίζει η αμφιλεγόμενη αλβανική ‘Γεωγραφία’ …

"Προβληματισμός στο Σκοπιανό ΥΠΕΞ για το αλβανικό σχολικό βιβλίο της
'Γεωγραφίας' "


Μάιος 4, 2011.

Έντονος προβληματισμός  υπάρχει για το σχολικό βιβλίο της "Γεωγραφίας",  που διδάσκεται στην τετάρτη τάξη των αλβανικών σχολείων, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ.


Ο Σκοπιανός Πρέσβης στα Τίρανα, Βέλε Τρέπεσκι, απέστειλε σχετική αναφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διερευνά αν υπάρχει περιθώριο για αντίδραση, έπειτα, μάλιστα, την ανησυχία που εξέφρασαν τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου για τη διδασκαλία στα παιδιά του σχολείου περί «Μεγάλης Αλβανίας», με απόσπαση εδαφών από την πΓΔΜ, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

Το ζήτημα θα εξεταστεί από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα αναλύσουν τα στοιχεία αυτά και θα αποφασίσουν αν θα προβούν σε αντιδράσεις προς τα Τίρανα.
«Ανεπίσημα πάντως», αναφέρει το Κανάλ 5, «μαθαίνουμε ότι το σκάνδαλο αυτό δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που εμφαίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχουν πολλά αμφισβητούμενα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν, ιδίως για το χάρτη που παρουσιάστηκε, στον οποίο εμφανίζονται εδάφη γειτονικών κρατών στην κατοχή των Αλβανών»

«Οι αναφορές των δημοσιευμάτων δηλώνουν ότι τα παιδιά των Αλβανών μαθαίνουν τα διάφορα ιστορικά γεγονότα αμφισβητώντας τα υπάρχοντα σύνορα.  Σύμφωνα με τις θέσεις του αλβανικού βιβλίου,  μέρος των εδαφών της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας ανήκουν στην Αλβανία και τα οποία άδικα και με τη βία κατακτήθηκαν στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1913», αναφέρει το σκοπιανό κανάλι.

--
«Контроверзниот албански учебник по географија на контрола во МНР»
Канал 5 Телевизија, 3.5.2011.