Σκόπια: Συμφωνία των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων

Παρουσία των πρεσβευτών ΕΕ, ΗΠΑ και Αλβανίας, τα δύο μεγάλα αλβανικά
υπέγραψαν συμφωνία για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στην πΓΔΜ


Μάιος 5, 2011.

Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ, ο Αλί Αχμέτι από το DUI και ο Μεντούχ Τάτσι από το DPA, υπέγραψαν συμφωνία, σήμερα (χθες), στα Σκόπια, η οποία φέρει την ονομασία ‘Εκλογική Συμφωνία’, που αναφέρεται σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.


Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ, του πρέσβη της ΕΕ, Πίτερ Σόρενσεν και του πρέσβη της Αλβανίας Άρμπεν Σέικου.
Η δέσμευση αφορά κυρίως τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογικών με ρητή αναφορά την αποφυγή περιστατικών που  δημιουργούν εντάσεις.

«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι πολύ σημαντική και η εφαρμογή της ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο Αλβανός πρέσβης, επικαλούμενος την υποστήριξη  σε αυτήν από τους εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να διασφαλίζει τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να τηρήσει αυτήν την συμφωνία.

Ο πρόεδρος του DPA, Μεντούχ Τάτσι, τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί  ένα καλό βήμα για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι εκλογές είναι ένα πεδίο πολιτικού ανταγωνισμού και όχι αρένα βίας.

Ο αμερικανός πρέσβης, Φίλιπ Ρίκερ, χαιρέτισε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο μεγαλυτέρων αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ και τόνισε ότι:
« αυτή αποδεικνύει τη δημοκρατική νοοτροπία των δύο κομμάτων, παρέχοντας, έτσι, ένα θετικό βήμα για τη χώρα».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της ΕΕ: «η συμφωνία δημιουργεί τις δημοκρατικές συνθήκες και το κλίμα για την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών», είπε ο Σόρενσεν.
--

«Ahmeti dhe Thaçi firmosën paktin për zgjedhje të lira dhe demokratike»

ΙΝΑ, 4.5.2011.