Σκόπια : Πέθανε ο ακαδημαϊκός της διαίρεσης του κράτους των Σκοπίων


Μάιος 8, 2011.

Ο γνωστός Σκοπιανός ακαδημαϊκός Γκεόργκι Εφρέμοφ πέθανε, χθες, σε ηλικία 78 ετών στα Σκόπια.
 Διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων (MANU) και υπήρξε ο ιθύνων νους του σχεδίου για την κατάτμηση του κράτους των Σκοπίων το 2001.
Το σχέδιο του διαχωρισμού της πΓΔΜ, υποστηρίχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι.


Ο Εφρέμοφ γεννήθηκε στο Κράτοβο και ήταν γνωστός για τη σταδιοδρομία του στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης. Έγραψε, μάλιστα, περισσότερες από 30 εργασίες επιστημονικής έρευνας.

Στην πολιτική σκηνή ενεφανίσθη με την πρότασή του για τη διαίρεση της χώρας και το ξεκαθάρισμα της από το αλβανικό στοιχείο. Τότε ήταν επικεφαλής της MANU.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι Αλβανοί θα εγκαθίσταντο στις δυτικές περιοχές της χώρας, στο Γκόστιβαρ, Τέτοβο και Ντεμπάρ και οι οποίες στη συνέχεια θα εντάσσονταν στην Αλβανία. Σε αντάλλαγμα, η πΓΔΜ, θα ελάμβανε από την Αλβανία, την πόλη Πόγραδετς και την περιοχή γύρω από την λίμνη Πρέσπα, στην οποία κατοικεί  μια μικρή σκοπιανή μειονότητα.

Ο Ακαδημαϊκός, είχε δηλώσει, ότι η ανταλλαγή αυτή πρέπει να γίνει απόλυτα ειρηνικά και πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Ο Γκεόργκι Εφρέμοφ είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο αυτό ως «έγγραφο για τη σωτηρία της πΓΔΜ».

Ο αποθανών ήταν επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας για την εκπόνηση της  Σλαβικής «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» και είχε προταθεί για το σχεδιασμό ενός νέου άτλαντα.
--
Πηγή : ΙΝΑ, 8.5.2011.