Σερβία : Ποινική δίωξη στους αιτούντες άσυλο

Σερβία: "ποινική δίωξη κατά τους ψευδώς αιτούντες  άσυλο"


Μάιος 11, 2011.

Μετά τις σκέψεις του Βελγίου και της Σουηδίας να επανεξετάσει την είσοδο μεταναστών από την ΠΓΔΜ , το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, υπήρξε άμεση αντίδραση από την σερβική κυβέρνηση.


Όπως ανακοινώθηκε, το Βελιγράδι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων με μέτρα για τους αιτούντες άσυλο, όπως η ποινική δίωξή τους, η κατάσχεση των διαβατηρίων καθώς και ποινές φυλάκισης για ψευδείς δηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Μπόζινταρ Ντιέλιτς, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα προταθεί η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, λόγω του αυξημένου αριθμού των ψευδώς αιτούντων άσυλο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα κατασχεθεί το βιομετρικό διαβατήριο των υπόπτων.

«Πολύ σύντομα θα προτείνουμε την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να περιλαμβάνει το εν λόγω αδίκημα, θα δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, ώστε να εντοπιστούν όλα εκείνα τα άτομα  που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες», δήλωσε ο Ντιέλιτς προς τους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες είναι Σέρβοι πολίτες με καταγωγή  Ρομά ή αλβανική και η ενέργειά τους αυτή απειλεί την ισχύουσα  απελευθέρωση των θεωρήσεων  του συνόλου των Σέρβων πολιτών.
--
Πηγή: ΙΝΑ