Αλβανοί Σερβίας Το πρόβλημα των αιτούντων άσυλο δεν λύνεται με κατασταλτικά μέτρα

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας αντιδρούν στα μέτρα που ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση


Μάιος 11, 2011.

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Βελιγράδι, μεταξύ του Ύπατου Αρμοστή για τις μειονότητες Knut Vollebek, με τον αλβανό βουλευτή του σερβικού κοινοβουλίου, Ριζά Χαλίμι, το δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς Σαΐπ Καμπέρι και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, Γκαλίπ Βεκίρι, συζητήθηκε το πρόβλημα των αιτούντων, ψευδώς, άσυλο.


Οι Αλβανοί εκπρόσωποι τόνισαν στον Ύπατο Αρμοστή ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με κατασταλτικά μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από τη σερβική κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα, ιδιαίτερα στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς δημιουργείται από την οικονομία της περιοχής και από την ανεργία και αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν πρόχειρα αλλά με αναλυτική προσέγγιση και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αλβανός βουλευτής  Ριζά Χαλίμι ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατάσχεση των διαβατηρίων των αιτούντων άσυλο (όπως ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση) αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το κράτος δεν μπορεί να καθορίσει αν οι αιτούντες άσυλο έχουν προσκομίσει ψεύτικα δικαιολογητικά. Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι πολλοί Αλβανοί και Ρομά καθώς και Βόσνιοι από το Νόβι Παζάρ έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με κατασταλτικά μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα», διευκρίνισε ο Χαλίμι.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «οι Αλβανοί από το Μπουγιάνοβατς και το Πρέσεβο (νότια Σερβία) ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης, τώρα με την απελευθέρωση της βίζας για να βρούν δουλειά, όπως κάνανε παλαιότερα, καταβάλλοντας τεράστια ποσά προκειμένου να πάνε στις χώρες αυτές».
--
Πηγή: Presevo