«Η επανεκλογή του Γκρούεφσκι δεν δίνει λύση στο όνομα»

Το "μανιφέστο" του Γκρούεφσκι  έχει τις ίδιες θέσεις
για το όνομα, όπως πριν τρία χρόνια


Μάιος 17, 2011.

«Οι Έλληνες εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι αν κερδίσει το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι- VMRO-DMPNE,  και έρθει πάλι στην εξουσία, δεν θα αλλάξει η θέση της πΓΔΜ, σχετικά με το όνομα της χώρας», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ σχολιάζοντας δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας.


« Το VMRO-DMPNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν την εθνική ταυτότητα των ‘Μακεδόνων’, ούτε αλλαγή της ονομασίας του ‘μακεδονικού έθνους’ και της ονομασίας της γλώσσας. Οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα με την Ελλάδα δεν θα γίνει αποδεκτή χωρίς προηγουμένως την απόφαση των πολιτών μέσω ενός δημοψηφίσματος», αναφέρει ο σκοπιανός αρθρογράφος, επικαλούμενος δημοσίευμα ελληνικής οικονομικής εφημερίδας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι θα μπορούσε να υποστηριχθεί περισσότερο, αλλά δεν αρκεί για να νικήσει στις εκλογές το κόμμα του πρωθυπουργού – ο οποίος δεν έχει προθεση να αλλάξει θέση στο ζήτημα αυτό. Το εκλογικό πρόγραμμα, εξάλλου, του VMRO-DMPNE,  ως προς την ονομασία του σλαβικού κράτους παραμένει στις ίδιες απόψεις και θέσεις που είχε στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα δεν εκδηλώθηκε καμία αντίδραση μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ιβάνοφ, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί  η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι η διεθνής κοινότητα θα εντείνει τις πιέσεις προς τις δύο πλευρές.

Μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ, αναμένονται συχνές επαφές και μια νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

--
Πηγή: Вечер, 17.5.2011.