Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: « Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος της μελλοντικής Ευρώπης»

Ζέλιου Ζέλεφ: Μελλοντικό αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ αποτελεί η Τουρκία


Μάιος 28, 2011.

Η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση της, και σε αυτήν, αναπόσπαστο μέρος της είναι η Τουρκία.
Τα παραπάνω δήλωσε  ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ στο φόρουμ : «Τα Βαλκάνια στην Ευρώπη και στον κόσμο στον 21ο αιώνα» με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ίδρυσης του Balkan Political Club’.


Ο Ζέλεφ τόνισε ότι η Τουρκία έχει να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 71 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, έχει μια λειτουργούσα οικονομία της αγοράς με μεγάλες μελλοντικές δυνατότητες, έχει στρατιωτική δύναμη με την οποία επιβάλλεται καθώς και μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο κάτω από την ομπρέλα του Ισλάμ.

«Η Τουρκία έχει το καλύτερο σύστημα μεταφορών στην περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Ζέλεφ, προσθέτοντας ότι η κατασκευή της τρίτης γέφυρας πάνω από το Βόσπορο και η σήραγγα του Διαδρόμου Νο 8, θα την καταστήσει το μεγαλύτερο διηπειρωτικό κόμβο.

«Πόσες χώρες θα μπορούσαν να προσφέρουν  και να παραδώσουν τέτοια μεγάλα δώρα στη Ευρωπαϊκή Ένωση,  χωρίς να την εντάξουν σε αυτήν;» ρώτησε  ο Ζέλεφ.

«Είναι σαφές», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, «ότι όλες αυτές οι επιφυλάξεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας,  για την ένταξη της Τουρκίας, κρύβουν τον φόβο του ανταγωνισμού,  ο οποίος  διαφαίνεται μεγαλύτερος από τις δυνάμεις τους».


--
Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"