Αλβανία: Οι κάλπες θα προκαλέσουν ανάφλεξη στη χώρα


Μάιος 20, 2011.

Ο αλβανικός λαός κάθεται μπροστά από τις τηλεοπτικές οθόνες του και περιμένει επί δύο ημέρες την καταμέτρηση των ψήφων για το αποτέλεσμα  μιας εκλογικής περιφέρειας της χώρας.

Στο 49ο εκλογικό τμήμα της αλβανικής πρωτεύουσας επικρατεί  η «Μάχη του Στάλιγκραντ», όπως γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα ‘The Gurdian’, αποκαλώντας έτσι  την εκλογική μάχη για τη δημαρχία των Τιράνων.

Οι δύο αντίπαλοι- Ο Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Λουζλίμ Μπάσα του κυβερνητικού συνασπισμού- έχουν θέσει σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον τους. Αυτό ισχύει, ιδιαίτερα για τον πρώτο, ο οποίος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ο πιθανός υποψήφιος για την πρωθυπουργία.


Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου, αναμένεται να καθορίσει το πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας σε μια χώρα όπου το πολιτικό κλίμα είναι συνεχώς τεταμένο και όπου οι ηγέτες δέχονται σπάνια την ήττα.

Μετά από την περίοδο του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία δεν έγιναν εκλογές, βουλευτικές ή δημοτικές, που να μην υπήρχαν καταγγελίες για παραποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, οι οποίες καταγγελίες ενεθάρρυναν περαιτέρω τις πολιτικές εντάσεις στη χώρα.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει πάλι στην  Αλβανία. Αισθάνεται κανείς την μυρωδιά της πυρίτιδας στην ατμόσφαιρα της χώρας αυτής.
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων οι αρχές θα αποφασίσουν για κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στις εκλογικές διαδικασίες στον κόσμο: Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες και υπό αυστηρό έλεγχο των ΗΠΑ της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η καταμέτρηση των ψήφων σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της πόλης που κράτησε μια εβδομάδα μετατράπηκε σε πραγματικό θρίλερ.

14 τηλεοπτικές ομάδες, πήραν τις θέσεις τους στην αίθουσα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ώστε να καταγράψουν  τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Αρβίζου, ανέλαβε το ρόλο του παρατηρητή και του εγγυητή. Ήρθαν επίσης εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής τελείωσαν λίγο αργότερα. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν μία προς μία μπροστά στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Με μεγάλο ενθουσιασμό εκατομμύρια Αλβανοί παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία και μπροστά στον Κοινοβούλιο, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί των δύο υποψηφίων.

Η θέα του κάθε ψηφοδελτίου της κάλπης προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα χαράς ή απογοήτευσης, καθώς ο λαός στοιβαγμένος δημιουργούσε μια εικόνα παρακολούθησης ποδοσφαιρικού αγώνα.

Το αποτέλεσμα ήταν σε 22 ώρες όλοι να είναι ευτυχείς και οι δύο αντίπαλοι να θεωρούν ο καθένας τον εαυτό του νικητή.
Τα ψηφοδέλτια δεν έλυσαν το πρόβλημα όπως αναμενόταν από όλους.
Ο Έντι Ράμα, ο οποίος είναι υποψήφιος για μια τέταρτη δημαρχιακή θητεία, κέρδισε με δέκα ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του, Λουζλίμ Μπάσα.

Όπως, όπως φάνηκε, ο Μπερίσα δεν ήταν πρόθυμος να παραδεχτεί την ήττα και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία εκ νέου καταμέτρησης των ψήφων.

Είναι προφανές ότι το μπλοκ του Μπερίσα ελπίζει ότι η Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Ο Έντι Ράμα, ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αν το αποτέλεσμα αλλάξει τότε «η χώρα θα εισέλθει σε κρίσιμη περίοδο» ή με απλά λόγια η πολιτική ανάφλεξη θα ήταν το ντεκόρ της Αλβανίας.

--
Πηγή: Kurir