Τουρκία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο


Μάιος 11, 2011.

Άγκυρα.

«Δεκάδες χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 30 πόλεις της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθούν για το νέο σύστημα ‘φιλτραρίσματος’ πληροφοριών από το Διαδίκτυο, το οποίο προτάθηκε από την τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει το πρακτορείο ‘Φόκους’ επικαλούμενο δημοσίευση της The New York Times.


Η Διαχείριση Πληροφόρησης και Τεχνολογίας, ζήτησε από τους παρόχους να βάλουν φίλτρα σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους με μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς και σε αυτούς που απευθύνονται σε ‘παιδιά’ στην ‘οικογένεια’ και στο ‘σπίτι’.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή, τα φίλτρα αυτά θα ‘προστατεύουν ‘  τα παιδιά από περιττές πληροφορίες.

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο ως ένα ακόμη βήμα στην υπάρχουσα λογοκρισία. Η οργάνωση των διαμαρτυριών έγινε μέσω του Facebook.

Η Τουρκία απαγόρευσε σήμερα, πολλές διαδικτυακές τοποθεσίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ‘Youtube’. Η πρόσβαση σε αυτήν απαγορεύτηκε το 2007, όταν ένα βιντεοκλίπ που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειχνε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως προσβλητικό για τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

--
Πηγή : "Фокус"