Ρωσία: «Δυσανάλογη η χρήση βίας από το ΝΑΤΟ»

Για 'δυσανάλογη χρήση βίας στη Λιβύη' κατηγορεί η Ρωσία το ΝΑΤΟ


Μάιος 2, 2011.
Μόσχα.

Η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για ‘δυσανάλογη’ χρήση βίας στη Λιβύη και «εξέφρασε αμφιβολίες για το ότι δεν υπήρξαν ‘στοχευόμενες’ αεροπορικές  επιθέσεις από τη Δυτική Διεθνή Συμμαχία», όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Οι δηλώσεις από τα μέλη του Συνασπισμού που πολεμούν κατά της Λιβύης, ότι δεν έχουν ως στόχο την εκκαθάριση του Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του, προκαλούν ισχυρή υποψία» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Στην έγγραφη ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνει την «δυσανάλογη χρήση βίας» που γίνεται κατά της Λιβύης και η οποία  υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται σε αλλαγή της κυβέρνησης στη Λιβύη και ότι η βία που ασκείται  ενέχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες οδηγούν στο θάνατο αθώων ανθρώπων.

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη, το βράδυ του Σαββάτου, σκότωσαν τον νεότερο γιο του Καντάφι και τρία εγγόνια του, αλλά ο Καντάφι δεν τραυματίστηκε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της Λιβύης.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές, αλλά αρνήθηκε ότι στόχος τους ήταν  η οικογένεια του Καντάφι.
--
«Rusija osudjuje NATO za nesrazmernu upotrebu sile u Libiji»
Beta press, 2.5.2011.