Λιβύη: Γάλλοι νομικοί κατηγορούν τον Σαρκοζί για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»


Μάιος 30, 2011.

Δύο γνωστοί Γάλλοι δικηγόροι, ο Ζακ Verzhe και ο Roland Dumas, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσαν στην Τρίπολη, ότι προτίθεται να καταγγείλουν  τον πρόεδρο της Γαλλίας , Νικολά Σαρκοζί, για ‘έγκλημα κατά της ανθρωπότητας’, όπως ανέφερε, σήμερα, το ‘Κρός’,  επικαλούμενο το  ειδησεογραφικό πρακτορείο AP.


Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χθες, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, Μπουχτζάμ Ιμπραχίμ, σημείωσε ότι οι δύο δικηγόροι έχουν λάβει την απόφαση αυτή λόγω της ‘βαναυσότητας των νατοϊκών βομβαρδισμών’.

«Οι δικηγόροι θα υποβάλλουν αίτηση για λογαριασμό οικογενειών της Λιβύης ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων», είπε ο Ιμπραχίμ.

Ο Roland Dumas δήλωσε : «Σοκαρίστηκα όταν είδα ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που αποσκοπούσαν στην προστασία των αμάχων, ήταν ο κύριος λόγος θανάτου τους».

Ο πρώην υπουργός καταδίκασε «τη βάναυση επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους».

Ο Ζακ Verzhe, επιπρόσθετα, ονόμασε τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ ως ‘δολοφόνους’ και ότι το γαλλικό κράτος διέπεται από «απατεώνες και δολοφόνους».

« Έχουμε την πρόθεση να σπάσουμε το τείχος της σιωπής», δήλωσε ο Verzhe καθώς οι δύο δικηγόροι προτίθενται να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες, σήμερα, στο Παρίσι.
--
Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"