Πρώην μέλος KFOR: Ζητώ συγνώμη από το σερβικό λαό…

Ο Νορβηγός Κρίστιαν Κάφ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών των KFOR,
ζήτησε συγνώμη από το σερβικό πληθυσμό
για τα δεινά που υπέστησαν από τους Αλβανούς του UCK


Μάιος 24, 2011.

Ένα πρώην μέλος των διεθνών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), ο Κρίστιαν Κάφ, από τη Νορβηγία, ζήτησε συγνώμη από το σερβικό λαό, για την αδυναμία που είχε το ΝΑΤΟ στην προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και τα Μετόχια.


«Ως πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ, θέλω να ζητήσω συγνώμη που δεν ήμασταν σε θέση να προστατεύσουμε τους Σέρβους και όλους τους μη Αλβανούς στο Κόσοβο και τα Μετόχια, δήλωσε ο Κάφ, σε μια συνάντηση  στο  Δήμο Ζέμουν, που διοργάνωσε η Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη συνάντηση αυτή ο Καφ, μιλώντας στη σερβική γλώσσα,  δήλωσε ότι «ως πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ, ζητώ συγνώμη για όλα τα δεινά του σερβικού πληθυσμού, τονίζοντας , μάλιστα, ότι ετοιμάζει βιβλίο στο οποίο αναφέρει τις εντυπώσεις του και άλλα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες της KFOR στο Κόσοβο και τα Μετόχια.

Ο Καφ  είπε ότι είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός πληροφοριών στο νορβηγικό στρατό και βρισκόταν στην περιοχή του Κοσόβου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2000, αλλά από τότε επισκέπτεται συχνά την περιοχή ως δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμησή του, τα μέσα ενημέρωσης, την εποχή εκείνη, ήταν εντελώς μονόπλευρα με σκοπό να δικαιολογούν την πολιτική των δυτικών χωρών και το βομβαρδισμό του 1999 και ότι το ΝΑΤΟ την εποχή εκείνη βάσει του ψηφίσματος του ΟΗΕ 1244, ήταν επιφορτισμένο με την προστασία του σερβικού πληθυσμού και των άλλων μη αλβανών κατοίκων της περιοχής.

«Αποτύχαμε τελείως», είπε ο Καφ.

Επεσήμανε ότι το λάθος την εποχή εκείνη ήταν ότι το Κόσοβο και τα Μετόχια δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τα τραγικά επεισόδια που ακολούθησαν  «κανείς δεν ήξερε ποιος αποφάσιζε».

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν ότι ο Απελευθερωτικό Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) μετεβλήθη σε ισχυρή  αστυνομία στην περιοχή», είπε ο Καφ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια επιλογή είχε γίνει από την KFOR για την προστασία της.

Ο Νορβηγός αξιωματικός, ανακοίνωσε ότι το βιβλίο του θα δημοσιευθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2012,  παρουσιάζονται μια σειρά στοιχείων μέσα από συνεντεύξεις φορέων για όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Κόσοβο και τα Μετόχια.
--
Πηγή: Косово и Метохија