Σκόπια: Δημοσκόπηση για τις εκλογές- φόβοι για δωροδοκία και παρατυπίες

"Οι ψηφοφόροι φοβούνται για ψεύτικα ψηφοδέλτια  και  εκλογικές παρατυπίες"


Μάιος 24, 2011.

Η πλειοψηφία των πολιτών- κάτι παραπάνω από τους μισούς- σε ποσοστό 50,8% περιμένουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, χωρίς παρατυπίες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν,  το Σκοπιανό Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας,  το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και το Σκοπιανό Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης, με κύριο θέμα για το πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 5 Ιουνίου του 2011.\


Περίπου το 25 τοις εκατό  των ψηφοφόρων περιμένει  εν μέρει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ ένας στους δέκα πολίτες, το 12,8 %, φοβάται ότι θα υπάρξει πληθώρα παρατυπιών.
Οι Αλβανοί ψηφοφόροι σε ποσοστό  14,4 τοις εκατό φοβούνται μαζικές παρατυπίες, ενώ ένα ποσοστό  11,5 % περιμένει  βία στην εκλογική διαδικασία από τους Σλάβους ψηφοφόρους της πΓΔΜ.
Στην 6η εκλογική περιφέρεια όπου ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών, οι Αλβανοί πιστεύουν ότι θα υπάρχει  πληθώρα ψευδών ψηφοδελτίων που θα ριχτούν στην κάλπη για αλλοίωση του αποτελέσματος και συγχρόνως δωροδοκία των  Σλάβων ψηφοφόρων  από τα μεγάλα κόμματα.
«Οι πολίτες πιστεύουν ότι η πιο κοινή παρατυπία είναι η ρίψη σταυρωμένων  ψηφοδελτίων μέσα στις κάλπες κατά ποσοστό 25,4 % και ψηφοδέλτια που θα προέλθουν κατόπιν δωροδοκίας σε ποσοστό 14 τοις εκατό και εκφοβισμός σε ποσοστό 3%.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ή το 21,2 % πιστεύει ότι οι παρατυπίες θα προκληθούν από όλα τα κόμματα, ενώ ένα ποσοστό 15,3 % πιστεύει ότι αυτές θα γίνουν από τα κόμματα εξουσίας και ένα ποσοστό 13,7 τοις εκατό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε ένα δείγμα 1107 ερωτηθέντων  από τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2011.
--
Πηγή: Alfa TV, Skopje