Η Ρωσία δοκίμασε το νέο βαλλιστικό πύραυλο ‘Булава’


Ιούνιος 28, 2011.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν με επιτυχία τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη νέα γενιά των ρωσικών υποβρυχίων.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου  Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι ο πύραυλος ‘Булава’/ Μπουλάβα=’αιχμηρό ρόπαλο’,  εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο το οποίο βρισκόταν στη Λευκή Θάλασσα, η οποία χωρίζει τη Ρωσία και την Σκανδιναβική Χερσόνησο.

Στόχος ήταν η κεφαλή του πυραύλου να χτυπήσει την περιοχή Χουράνα στη χερσόνησο Καμτσάκα, 5.500 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εκτόξευσης.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι «Μπουλάβα» είναι η πιο πρόσφατη παραγωγή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.

Μπορούν  να μεταφέρουν μέχρι και δέκα πυρηνικές κεφαλές και είναι σε θέση να αλλαχθεί το ύψος της πτήσης και η πορεία του πυραύλου προκειμένου να πετύχει στόχο που απέχει έως 8.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, υπάρχει ο σχεδιασμός ο βαλλιστικός αυτός πύραυλος που φέρει την ονομασία του ‘αιχμηρού ροπάλου’- ‘Булава’, να ενταχθεί στα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, μέχρι το τέλος του έτους.

Η σημερινή πυραυλική δοκιμή έρχεται κατόπιν δύο ανεπιτυχών δοκιμών του ‘Μπουλάβα’ από το νέο υποβρύχιο ‘Γιούρι Ντολγκόρουκι» το οποίο αποτελεί μία επιτυχημένη και  πανάκριβη ρωσική κατασκευή της μετα-σοβιετικής εποχής.

-