Οι εξτρεμιστικές ομάδες του βορείου Κοσσυφοπεδίου


Ιούνιος 21, 2011.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DPS) και τα μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων "Obraz", "Zvechanci" και "Mitrovchani" είναι η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της σερβικής περιοχής του βορείου Κοσσυφοπεδίου, γράφει η σερβική “Danas”.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα άτομα που απαρτίζουν αυτές τις ομάδες, όπως ο Μάρκο Γιάκσιτς, ο Μίλαν Ιβάνοβιτς, ο Ιγκόρ Βογινόβιτς, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου συντονισμού του Κοσσυφοπεδίου.


«Ωστόσο, σημειώνεται ότι το Βελιγράδι θα βρίσκεται πάντα παρών στις βόρειες περιοχές και για συγκεκριμένους λόγους.
Το παιχνίδι του Βελιγραδίου  στην βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύπλευρο και σε κάποια φάση θα μπορούσε να διαταράξει το status quo, σημειώνει η έκθεση.
Στις ακροδεξιές ομάδες, είναι ενσωματωμένα κακοποιά στοιχεία αλλά με πολιτικές διαστάσεις, που υποτίθεται ότι  καθοδηγούν τις ομάδες αυτές.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ομάδα Obraz η οποία σύμφωνα με την Πρίστινα είναι  πολύ καλά οργανωμένη και επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια.
Αρχηγός της είναι ο Ιγκόρ Βογινόβιτς από το Νόβι Σαντ,  που κατοικεί στην βόρεια Μιτρόβιτσα και είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της ‘Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα’.
Τα μέλη του Obraz περιγράφονται ως σημαντικοί αντίπαλοι των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου και απευθύνουν συχνά εκκλήσεις για βία, κυρίως κατά της EULEX αλλά και άλλων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.
Ο  ακροδεξιός Ιγκόρ Βογινόβιτς έχει δημιουργήσει διαφορετικές οργανώσεις κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία αλλά συμπεριλαμβάνονται και ομάδες  στο Μαυροβούνιο.
Η έκθεση αναφέρει ότι  έχει σχέση και οπαδούς τον επίσκοπο Αρτέμιο, τον πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Μίλαν Ιβάνοβιτς και τον επικεφαλής του DPS, Μάρκο Γιάκσιτς, καθώς και άλλους παράγοντες του κόμματος DPS, μαζί με μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων και χούλιγκαν που οργάνωσαν τα βίαια επεισόδια το Φεβρουάριο του 2011 πριν από την είσοδο του μοναστηριού «Γκρατσάνιτσα».
Σχετικά με τον Ιγκόρ Βογινόβιτς, όπως αναφέρει η έκθεση, ένοπλος μπήκε στο μοναστήρι «Βαθύ Ρέμα» το Νοέμβριο του 2010 και μαζί με οπαδούς του Αρτέμιου, πήραν τον έλεγχο του μοναστηριού.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διοργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία για τη σύλληψή του αλλά ο Βογινόβιτς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατάφερε να διαφύγει, πηδώντας την τελευταία στιγμή από το παράθυρο του σπιτιού του, στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.
Σύμφωνα με τις αρχές της Πρίστινα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δρουν και άλλες βίαιες ομάδες όπως η «Εθνική Παράταξη» και το «1389», υπάρχουν ακόμη και άλλες που είναι παρεμφερείς των χούλιγκαν.
Οι ακροδεξιές οργανώσεις και οι χούλιγκαν δραστηριοποιούνται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και αποτελούν οξύ πρόβλημα αφού παρακινούν σε πράξεις βίας και δημιουργούν τεράστιο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.
Στην περιοχή του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, τα όργανα της τάξης του Κοσσόβου είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ανίσχυρα.
Η έκθεση περιγράφει την επιρροή που έχουν οι σερβικές αρχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά σημειώνεται ότι δεν είναι όλες οι ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υπό τον έλεγχο του Βελιγραδίου και ότι η άμιλλα είναι κοινή μεταξύ των Σέρβων.


--
Πηγή: Време