Διάσκεψη για την Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

 Η Ομάδα χωρών του Βίσεγκραντ


Ιούνιος 7, 2011.

Σόφια.

Το ατλαντικό κλάμπ της Βουλγαρίας διοργανώνει στις 16 Ιουνίου 2011, διάσκεψη για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν  πρεσβευτές από τις τέσσερις χώρες της ‘ομάδας του Βίζεγκραντ’ καθώς και κύριοι οργανισμοί των τομέων διεθνών σχέσεων,   από την Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.


Η «Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων» διοργανώνεται με την υποστήριξη του Διεθνούς Ταμείου ‘Visegrad’. Στο συνέδριο είναι εγκεκριμένα πάνω από 500 σχέδια προτάσεων  από τα οποία, το ένα πέμπτο  στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, εκτός της ομάδας Βίσεγκραντ.
Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα Βίσεγκραντ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την ολοκλήρωση της βαλκανικής χερσονήσου.
Οι προηγούμενες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έγιναν αναμφισβήτητα με επιτυχία από τις χώρες  μέλη, πράγμα που αποδεικνύεται από το πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και της σωστής ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, όπου θα μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα από τις τέσσερις γειτονικές χώρες, όπως και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Επί του παρόντος, οι χώρες του Βίσεγκραντ,  έχουν έναν ειδικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προοπτικές τόσο της ουγγρικής προεδρίας,  αλλά και της πολωνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
--
Πηγή:  Агенция "КРОСС"