Σκόπια: Βαλκανική Διάσκεψη αρχηγών ΓΕΣ στην Οχρίδα


Ιούνιος 7, 2011.
 Έφθασαν σήμερα, στην Οχρίδα, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των στρατών των χωρών των Βαλκανίων.

Ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού της  πΓΔΜ, Μιροσλάβ Στογιανόφσκι, ως οικοδεσπότης,  θα είναι και ο πρόεδρος της  συνάντησης στην οποία συμμετέχουν:


Ο επικεφαλής του Γενικού Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, Ταξίαρχος Μαξίμ Μαλάι, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, πτέραρχος Μιλαντίν Μιλόιτςιτς, ο Βούλγαρος στρατηγός Συμεών Συμεόνοφ, ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας,  υποστράτηγος Γεώργιος Νακόπουλος, ο αναπληρωτής αντιστράτηγος της Ρουμανίας, Γκίκα Νταν Ράντου,  ο Σέρβος στρατηγός Μιλόϊε Μίλετιτς, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Αταμάν Γιαλσίν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Μαυροβουνίου, αντιναύαρχος Σαμάρντζιτς Ντράγκαν.
Με την ιδιότητα των επισκεπτών θα παρακολουθήσουν ο αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης Γουόλτερ Γκάσκιν, ο διοικητής του ΝΑΤΟ των Κοινών Δυνάμεων Νάπολης, ναύαρχος Σάμουελ Λόκλιρ, ο αναπληρωτής διευθυντής του σχεδιασμού  για την εντολή των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης, Μάικλ Ράιαν, ο υπαρχηγός του ΓΕΣ Σλοβενίας στρατηγός Ρενάτο Πέτριτς και ο αναπληρωτής αρχηγός του ΓΕΣ Κροατίας Ζντένκο Σιμίσκι.

Τα εγκαίνια της 5ης Διάσκεψης θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, οποίος θα καλωσορίσει τους συμμετέχοντες.

Η Βαλκανική Διάσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των στρατών των Βαλκανικών χωρών είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και προσπαθειών για την ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην περιοχή και πέραν αυτής.

Το επίκεντρο της 5ης Διάσκεψη των στρατών χωρών των Βαλκανίων αναμένεται να ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα της κατάρτισης, των ασκήσεων, την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και την επέκταση της διαδικασίας της αμοιβαίας αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων  ασφαλείας, προκλήσεις που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα συνέδρια.

Η πρώτη διάσκεψη των αρχηγών των ΓΕΣ των βαλκανικών χωρών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, η δεύτερη στην Αττάλεια, Τουρκία, η Τρίτη στο Βελιγράδι, Σερβία και η τέταρτη στο Μπράσοβ, Ρουμανία.


--
Πηγή: ИНПРЕС