Τουρκία: μελετά δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με την Συρία


Ιούνιος 10, 2011.

Άγκυρα.

Η Τουρκία μελετά τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα της με τη Συρία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι αποφάσισαν   να φύγουν, λόγω αναταραχών στη χώρα τους, ανέφερε το Reuters.


Περίπου 3.000 Σύριοι έχουν ζητήσει, ήδη, καταφύγιο στη νότιο Τουρκία από το φόβο βιαιοτήτων. Σήμερα ο συριακός στρατός άρχισε μια μεγάλη επιχείρηση κοντά στα σύνορα,   στην  πόλη  Αλ Ντζισρ Σουγκούρ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι συζητήθηκαν σενάρια δημιουργίας ουδέτερη ζώνης, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο προσφεύγοντας προς την Τουρκία, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα ‘Hurriyet’.

 Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα σύνορά της στους ανθρώπους που θα επιδιώξουν να εγκαταλείψουν τη Συρία.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τις εισόδους μας,  σε ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Αλλά πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Η Τουρκία δεν μπορεί να στηρίξει την Συρία, όταν συμβαίνουν όλα αυτά», είπε ο Ερντογάν.
--
Πηγή: Агенция "Фокус"