Βουδαπέστη: Η τελευταία δίκη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου- ενός 97χρονου


 Ο 97χρονος Šandora Kepira μεταφέρθηκε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου με ειδικό καρότσι

Ιούλιος 18, 2011.

Το δικαστήριο της Βουδαπέστης σήμερα αθώωσε τον πρώην αρχηγό των ουγγρικών ταγμάτων, Σαντόρα Κεπίρο, 97 ετών, που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων, Εβραίων και Ρομά κατά τη διάρκεια της διαβόητης επιδρομής κατά του Νόβι Σαντ, τον Ιανουάριο του 1942.


Η ετυμηγορία προκάλεσε κατάπληξη και απογοήτευση στους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας και το γραφείο του εισαγγελέα της Σερβίας, οι οποίοι αναμένεται να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Η επιδρομή κατά του Νόβι Σαντ διήρκεσε από τις 21 έως 23 Ιανουαρίου του 1942, όταν πέταξαν κάτω από τον πάγο του Δούναβη 1.200 ανθρώπους, όπως ήταν το κατηγορητήριο.

Ο διευθυντής του «Κέντρου Συμεών Βίζενταλ», Εφραίμ Ζούροφ , δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Βουδαπέστης είναι μια προσβολή για τα θύματα του Νόβι Σαντ.

«Αναμένω ότι με την κατάθεση της προσφυγής η ετυμηγορία να είναι λίγο διαφορετική και μπορώ να υποσχεθώ στο λαό του Νόβι Σαντ, στη Σερβία και το λαό της ότι θα κάνω ότι μπορώ για να αλλάξει η απόφαση αυτή», δήλωσε ο Εφραίμ Ζουροφ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Σερβίας , Aleksandar Nećak, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την απόφαση του δικαστηρίου της Βουδαπέστης.

«Σε μια χώρα που ολοένα ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνουν τα φιλο-φασιστικά κόμματα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέο-ναζισμός βρίσκεται σε άνοδο, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετική απόφαση» είπε ο Nećak.
--
Πηγή: Tanjug