Αλβανοί Σκοπίων: Να γίνει η αλβανική επίσημη γλώσσα


Ιούλιος 4, 2011.

 Αλβανοί πνευματικοί και πολιτικοί παράγοντες στην πΓΔΜ απαιτούν από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της  εφαρμογής της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ως δεύτερης  επίσημης γλώσσας.


Για την παραμέληση της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης στο κράτος, ευθύνη φέρουν – σύμφωνα με τους αλβανικούς πνευματικούς κύκλους, τόσο η διεθνή κοινότητα, όσο και τα αλβανικά κόμματα που δεν ζητούν την καθιέρωσή της στους κρατικούς θεσμούς.

Πρόσφατα, δυτικοί πρέσβεις και συναφείς οργανισμοί στη χώρα είχαν ενθαρρύνει στους Αλβανούς να μάθουν τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, χωρίς όμως να θέτουν χρονικά όρια.

Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της πρακτικής εφαρμογής της αλβανικής γλώσσας σε όλα τα θεσμικά επίπεδα του κράτους παρουσιάζεται στάσιμο,  αφού καθυστερεί λόγω πολιτικών και τεχνικών εμποδίων. Οι πιέσεις, πάντως, θα συνεχίσουν να γίνονται μέσω συζητήσεων σε επιστημονικό και θεσμικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Τέτοβο (TU),  Fadil Sulejmani, η μη καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας σε όλους τους φορείς του κράτους είναι υπαιτιότητα των Αλβανών και του πολιτικού παράγοντα.

Ο Mohammed Nijazi, αρθρογράφος,  εκτιμά ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι πιο καθαρή σε θέματα που δημιουργούν προβλήματα και να μην παίζουν το παιχνίδι του εμπαιγμού με τους Αλβανούς των Σκοπίων.

«Οι Αλβανοί πολίτες της πΓΔΜ δεν ενημερώνονται επακριβώς για τα γλωσσικά δικαιώματά τους και την εφαρμογή της αλβανικής γλώσσας στους κρατικούς φορείς και σε ποιο βαθμό πρέπει να γίνεται η χρήση της μητρικής τους γλώσσας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--
Πηγή: ina-online