Αντιδράσεις Βουλγάρων: Στα Σκόπια ταιριάζει το όνομα «Αρχαία Μακεδονία»!

 Τα αγάλματα αυτών των Βουλγάρων βασιλιάδων προτείνει στον Γκρούεφσκι, ο Ντιμιτρόφ,  να τα φτιάξει και να τα στήσει στην πλατεία των Σκοπίων

Ιούλιος 6, 2011.

«Μετά την προσφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ αν αποδειχθεί ότι ο Βούλγαρος Βασιλιάς Σαμουήλ είναι  ‘Μακεδόνας’ βασιλιάς, τώρα ο Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ προτείνει  προς την ηγεσία της χώρας,  να ανεγείρουν  και  άλλα έξι αγάλματα των βουλγάρων βασιλιάδων:  του Χαν Κούμπερ, του Χαν Κρούμου, του πρίγκηπα Βόρις,  του τσάρου Ρομάν, του τσάρου Ιβάν Βλαντισλάβ και του τσάρου Κωνσταντίν Ασέν Τιχ.


» Και στους έξι βασιλιάδες της Βουλγαρίας θα πρέπει να στηθούν τα μνημεία τους στο κέντρο των Σκοπίων,  από κατά ειρωνική σύμπτωση, εκεί αρμόζει η τοποθέτηση των αγαλμάτων τους,  αφού αυτή η περιοχή ήταν βουλγαρική επαρχία», είπε ο πρώην Βούλγαρος υπουργός και σημερινός διευθυντής του Βουλγαρικού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
                               Τα βουλγαρικά μπλογκ έχουν βγάλει την βουλγαρική ιστορία στο προσκήνιο

Στο μεταξύ, ενώ οι αντιδράσεις από το νότο ( Ελλάδα) έχουν ηρεμήσει, ξέσπασαν τώρα στην ανατολή (Βουλγαρία). Έχουν γεμίσει τα βουλγαρικά μπλογκς με μηνύματα για το βασιλιά Σαμουήλ και πολλά σχόλια για το γεγονός της ανέγερσής του μνημείου στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ.

«Πρόκειται για ανιστόρητες προκλήσεις καθώς επιχειρείται να  γελοιοποιηθεί η βουλγαρική ιστορία. Λόγω αυτής της παιδαριώδους συμπεριφοράς των Σκοπίων, μπορεί η χώρα να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας», προειδοποιούν οι Βούλγαροι – σύμφωνα με την σκοπιανή τηλεόραση Sitel.

«Επειδή, μάλιστα, υπάρχει μια λατρεία για την αρχαιότητα, η καλύτερη λύση για τη διαφωνία του ονόματος είναι  να ονομαστεί η πΓΔΜ «Αρχαία Μακεδονία».
 Επίσης το βουλγαρικό πρακτορείο στη στήλη ‘δωράκια’ παρουσιάσει τα Σκόπια ως ‘τρωγλοδύτη’ της περιοχής.
Η εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη βουλγαρική αντίδραση

Σε αντίθεση με την Αθήνα, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να μην αντιδράσουν στα σκοπιανά μνημεία.
«Δεν πρόκειται να προβούμε σε διπλωματικές ενέργειες προς την σκοπιανή κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών  Βεσέλα Τσέρνοβα.

Ωστόσο η Βουλγαρία έχει δείξει   ότι δεν είναι τόσο νωχελική  με το ζήτημα του ονόματος.

Ο πρόεδρος Παρβάνοφ προειδοποίησε ότι το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (που ζητά η Ελλάδα) μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Βουλγάρους, επειδή υποκινεί εδαφικές διεκδικήσεις.

--
Πηγή: Sitel