«Η Βουλγαρία δεν σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων»


Ιούλιος 15, 2011.

«Η Βουλγαρία πρέπει να ξεπεράσει την άβυσσο που υπάρχει μεταξύ των λόγων και των έργων. Η εβδομαδιαία περιοδεία της εμπειρογνώμονας,  Gay McDougall, στη Βουλγαρία ήταν αρκετή για να καταλήξει ο ΟΗΕ στο συμπέρασμα  ότι ο ανατολικός γείτονάς μας, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η σκοπιανή τηλέοραση sitel επικαλούμενη τα συμπεράσματα της Gay McDougall  με αρμοδιότητα στον ΟΗΕ στα μειονοτικά θέματα.

‘Τα θρησκευτικά και φυλετικά κίνητρα, η ρητορική μίσους, τα βασανιστήρια, η αστυνομική βία, οι διακρίσεις μεταξύ των μειονοτήτων είναι οι πρώτες παρατηρήσεις της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ μεταξύ αυτών επισημαίνονται  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μειονότητες των Τούρκων, των Σλάβων και των Ρομά’.

Η  McDougall επισκεπτόμενη το Μπλαγκόεβγκραντ μίλησε με μέλη του ΟΜΟ ‘Ίλιντεν Πιρίν’. Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η στάση της Σόφιας εκεί.
«Η έκθεση είναι σημαντική για εμάς, διότι θα αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα. 

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουμε, έχουμε προβλήματα και  ότι έχουμε δίκιο. Θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την αντιμετώπιση της Σόφιας προς εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος των Σλαβομακεδόνων του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν,  Στόικο Στόϊκοφ/Stojko Stojkov.

‘Υπάρχουν νόμοι και διάφορες πολιτικές  αλλά υπάρχει πρόβλημα στις εφαρμογές τους’, σημείωσε η παγκόσμια οργάνωση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, η Βουλγαρία, δεν αναγνωρίζει αυτές τις δηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι πολίτες της Σόφιας από καιρό προσπαθούν να επιβάλλουν σε ‘θεραπεία’ τους  Βουλγάρους που ζουν στην πΓΔΜ, ακόμη και πιέζοντας την,  στην ευρωπαϊκή ένταξή της.
--

Πηγή: Sitel