Βελιγράδι: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους για το Κοσσυφοπέδιο»


Ιούλιος 9, 2011.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς (φωτό), δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί όρους για το Κοσσυφοπέδιο, στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Δημιουργείται μια κατάσταση που η Σερβία δεν μπορεί να εκπληρώσει. Υπάρχουν υποχρεώσεις βάσει του συντάγματος και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών», δήλωσε ο Γέρεμιτς στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Συνδέσμου.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Guido Westerwelle, δήλωσε ότι ο τελευταίος επανέλαβε την στάση της Γερμανίας, όπως εκδηλώθηκε στο Βελιγράδι κατά την επίσκεψη των βουλευτών της Bundestag.

«Το μελλοντικό καθεστώς της νότια σερβικής επαρχίας είναι ένα θέμα για το οποίο η Σερβία και η Γερμανία δεν έχουν κοινή λογική. Στις συνομιλίες αυτές επαναλήφθηκε η επίσημη θέση της Γερμανίας, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και από τον Γερμανό πρέσβη στο Βελιγράδι μετά την επίσκεψη βουλευτών», δήλωσε ο Γέρεμιτς.

Σύμφωνα μ ε τον ίδιο, στο δρόμο της Σερβίας προς την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, η διαφορά μεταξύ της Σερβίας και άλλων χωρών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο.

« Κοινός μας στόχος είναι ότι τα Βαλκάνια να είναι σταθερά εναρμονισμένα με την υπόλοιπη ήπειρο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και ό, τι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, εμείς προσπαθούμε», είπε ο Γέρεμιτς.


--
Πηγή: Tanjug