Μπακογιάννη: Ο Γκρούεφσκι αρνείται να διαπραγματευτεί


Ιούλιος 11, 2011

«Η Ελλάδα έχει ένα νέο επικεφαλής της διπλωματίας και αυτές τις ημέρες θα  έχει νέο υπουργό και η πΓΔΜ.  Βλέπεται  ότι δίνεται η ευκαιρία για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος;»

Πάντα ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια άλλη ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία θα δημιουργήσει άριστες συνθήκες για τους λαούς,  οι δύο  φιλικοί λαοί  που έχουν πολλά κοινά.


Αλλά, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών από μόνοι τους μπορούν να επιλύσουν τη διαφορά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το πρόβλημα είναι ο Γκρούεφσκι,  που ακολουθεί κατ’ ουσίαν την εσωτερική πολιτική, παρά το ότι ο ζήτημα αυτό  είναι της εξωτερικής πολιτικής, ακολουθεί μια πολιτική πως θα πάρει περισσότερους ψήφους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράδοξο στα Βαλκάνια! Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το βόρειο γείτονά της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αφού αποκατασταθεί  η διαφωνία με το όνομα. Ωστόσο η σημερινή ηγεσία του κράτους ( που αποκαλείται ως FYROM μέχρι να βρεθεί μια λύση) έχει μπροστά της  μόνο τις εσωτερικές προτεραιότητες. Ειλικρινά μέχρι σήμερα  δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξη.

«Ωστόσο,  τι μπορεί να κάνει περισσότερα ο Σταύρος Λαμπρινίδης από τον Δημήτρη Δρούτσα;»

Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσωπικότητας. Η ελληνική πολιτική είναι πολύ σαφής στο θέμα αυτό. Θέλουμε μια λύση, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα σέβεται τις ευαισθησίες του λαού μας. Έτσι κάναμε μια στρατηγική για την άρση των παρεξηγήσεων. Προτείναμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της χώρας σας και της Ελληνικής Μακεδονίας, και το οποίο φυσικά θα είναι για γενική χρήση, δηλαδή, erga omnes. Σε αντίθετη περίπτωση, οι διαφορές θα συνεχιστούν, όπως συμβαίνει τώρα. Αλλά οι άνθρωποί μας έχουν  ανάγκη από σαφείς λύσεις για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Γκρούεφσκι  είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί πραγματικά. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θέλει. Λοιπόν, αν είναι απρόθυμος να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να ξέρει ότι και  για τους δύο λαούς  δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
(απόσπασμα της συνέντευξης από τη διαδικτυακή έκδοση)


--
Πηγή: Утрински весник