Αλβανία: Ο Μπερίσα ενισχύει οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα


Ιούλιος 18, 2011.

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για ορυχεία, καύσιμα, ενέργεια

Η αλβανική κυβέρνηση ενισχύει, επισήμως, τις σχέσεις της με την Ρωσία, όχι μόνον πολιτικά αλλά και οικονομικά.

Μετά από αναμονή μιας ομάδας επενδυτών και εκπροσώπων της κυβέρνησης της χώρας αυτής, ο πρωθυπουργός Μπερίσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοικτή για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των καυσίμων και των ορυχείων. Έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για αυτούς του τομείς χωρίς να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Ο Μπερίσα αναμένει την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών έργων, ιδιαίτερα στον τομέα της εξόρυξης μετάλλων.

Επιπρόσθετα οι Ρώσοι επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον  στον τομέα της έρευνας για εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Την προσέγγιση των επενδυτών αυτών με τον Μπερίσα έχει κάνει  ο προσωπικός φίλος  του πρωθυπουργού, επιχειρηματίας και πρόεδρος της επιχείρησης «Albanian Minerals», Sahit Muja.

Όπως αναφέρει η New Jersey Journal, για τον Sahit Muja, η Ρωσία είναι ο αγαπημένος του προορισμός μετά την Κίνα. Είναι γνωστό ότι ο Μούγα κατέχει μετοχές στην Κίνα και ο πρωθυπουργός Μπερίσα έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους Κινέζους στην Αλβανία.
  «Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση  του  πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου», είπε ο επιχειρηματίας. «Και αυτό το ενδιαφέρον δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση με τους Ρώσους και τους Κινέζους φαίνεται εξωφρενική από την αμερικανική πλευρά.
Ο Sahit Muja, εντούτοις, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Προέδρου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των επενδύσεων στους τομείς αυτούς , φέρνοντας τους Ρώσους επενδυτές στην Αλβανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Sahit Muja έχει εταιρίες στις ΗΠΑ και έχει ασχοληθεί ενεργά με τις κατασκευές των στοών που έγιναν, κυρίως στις περιοχές Kukës, στην Bulqizë και στην Mirdita
--
Πηγή : ΑΜΑ-News