Αλβανία: Απεργία πείνας ανθρακωρύχων σε βάθος 1400 μέτρων



Αύγουστος 9, 2011.

Οι ανθρακωρύχοι στην Bulqiza διανύουν σήμερα την 16 ημέρα απεργία πείνας. Η κατάσταση της υγείας τους έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανθρακωρύχοι έχουν παρουσιάσει προβλήματα στην αναπνοή και στους πνεύμονες, αλλά αρνούνται να εισαχθούν σε νοσοκομείο.


Εκτός όμως από την κατάσταση της υγείας τους, οι ανθρακωρύχοι απειλούνται από την κατάρρευση του ορυχείου. Χθες βράδυ, ο οπλισμός  των στοών, ήταν υπό κατάρρευση με κίνδυνο αποκλεισμού  του εσωτερικού του ορυχείου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ορυχείου είναι ανησυχητική στο βαθμό που μπορεί να πεθάνουν οι απεργοί μέσα στις στοές.

Παρά το γεγονός ότι επί δύο εβδομάδες συνεχίζουν την απεργία πείνας, σε βάθος από την επιφάνεια της  γης 1400 μέτρων, δεν έχει επιτευχθεί, εισέτι, συμφωνία μεταξύ των ανθρακωρύχων και της εταιρείας ACR.

Η αυστριακή εταιρεία έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο των ανθρακωρύχων, Kolë Nikolla, ότι χρησιμοποιεί την απεργία των ανθρακωρύχων για προσωπικούς σκοπούς.
Το αρχικό αίτημά ήταν η αύξηση του μισθού τους κατά 20 τοις εκατό και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μερικά άλλα δευτερεύοντα θέματα.

Όταν η αυστριακή εταιρεία αποδέχθηκε τους όρους των απεργών, ο συνδικαλιστής ηγέτης των μεταλλωρύχων, Νίκολα Κόλε, δήλωσε ότι οι ανθρακωρύχοι απαιτούν αύξηση μισθού κατά 40 τοις εκατό.
Από τότε η επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας γίνεται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η διεύθυνση Επιθεώρησης και Διάσωσης των Μεταλλείων σήμανε τον κώδωνα κινδύνου ότι με την αναστολή των εργασιών υπάρχει ο  κίνδυνος κατάρρευσης των στοών και εγκλωβισμού των απεργών.

--
Πηγή: news.al.com