Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Arben Xhaferi*: “η Τουρκία καταβάλει προσπάθειες για να αλλάξει την ιστορική αλήθεια”
 Αύγουστος 20, 2011.

Ο  πολιτικός και ιδεολόγος, Arben Xhaferi/ Άρμπεν Τζαφέρι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Express’ εκφράζει την αντίθεσή του στην αλλαγή της ύλης των ιστορικών βιβλίων τις οποίες απαιτούν οι τουρκικοί θεσμοί επεμβαίνοντας στις εξελίξεις του Κοσσυφοπεδίου.


Σύμφωνα  με τον ιδεολόγο Τζαφέρι θα ήταν παράλογος κάθε συμβιβασμός στις τουρκικές επιδιώξεις και άδικος για ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών και της Αλβανίας αλλά και του Κοσσυφοπεδίου.

Ο αρθρογράφος δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλει προσπάθειες για να αλλάξει την ιστορική αλήθεια και την εικόνα των Τούρκων στα Βαλκάνια.
«Ο Νεοοθωμανισμος αν και παρουσιάζεται ως εκσυγχρονιστικός δεν είναι καθόλου τέτοιος. Είναι ένα τέχνασμα, μια προπαγάνδα για εσωτερική χρήση. Οι διανοούμενοι παράγουν, συχνά, θεωρίες που φαίνονται λογικές αλλά είναι στην ουσία επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Τζαφέρι.

Η αναφορά αυτή έγινε από την προτροπή της Τουρκίας προς το Κοσσυφοπέδιο- μέσω της ανάπτυξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών- να αλλάξει το Κοσσυφοπείο τα σχολικά βιβλία ιστορίας.
Τα  υπουργεία Παιδείας  των δύο χωρών εκτιμούν ότι τα βιβλία ιστορίας του τρέχοντος έτους του Κοσσυφοπεδίου, προσβάλλουν την τουρκική θέση και ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν.

Ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε ποια είναι αυτά τα επίμαχα σημεία που πρέπει να τύχουν αλλαγής.

--
Πηγή: ina-online

*( Σημείωση Γ.Ε.: Ο Arben Xhaferi είναι πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος των Αλβανών (DPA) της FYROM)